Cel mai mare consumator de energie din țară, Alro Slatina, a primit un ajutor de stat 243 milioane lei

Cel mai mare consumator de energie din țară, Alro Slatina, a primit un ajutor de stat 243 milioane lei
scris 9 sep 2020

Cel mai mare consumator de energie din țară, Alro Slatina, a beneficiat de plata a aproximativ 243 de milioane de lei, după ce Guvernul a aprobat, la finalul lunii mai, o Ordonanță de Urgență privind o schemă de ajutor de stat pentru marii consumatori de energie.

"Companiile active în România în sectoarele care se confruntă cu costurile semnificative ale electricității și care sunt în mod special expuse la concurența internațională au început să primescă ajutorul de care au nevoie, după ce Guvernul României a aprobat, la finalul lunii mai, o Ordonanță de Urgență privind o schemă de ajutor de stat pentru marii consumatori de energie", a informat Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Wizz Air lansează noi rute, spre România și Republica Moldova CITEȘTE ȘI Wizz Air lansează noi rute, spre România și Republica Moldova

Astfel, primul mare consumator industrial energointensiv care și-a depus dosarul în cadrul acestei scheme de ajutor de stat, Alro Slatina, a beneficiat de plata a aproximativ 243 de milioane de lei, scrie News.ro

“Am promis în perioada situației de urgență că voi face tot ce este posibil pentru a ajuta și pentru a sprijini industria româneacă să-și păstreze competitivitatea, atât în contextul pandemiei de coronavirus, cât și în contextul complicat al unei piețe globale tot mai solicitante. Iată că astăzi se văd roadele măsurilor luate de Guvernul României și promisiunea pe care am făcut-o începe să fie îndeplinită. Primul mare consumator industrial energointensiv a beneficiat deja de plata a circa 243 de milioane de lei, iar în perioada care vine vor fi soluționate, și plătite, dosarele următorilor mari consumatori. Ordonanța pe care am aprobat-o în luna mai permite suținerea a 15 ramuri din industria României. Vorbim despre producători care au angajați direct și pe orizonatala economiei peste 100.000 de angajați. Am reușit să evităm riscul uriaș de relocare și am reușit să aducem din nou, pentru prima dată în ultimii 10 ani, competitivitatea în industria românească. Putem spune, fără să exagerăm, că am salvat industria românească, mai ales după ce măsurile luate în anii trecuți au dus la mărirea prețului energiei electrice, deci au pus în pericol locurile de muncă ale acestor salariați”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Se implementează și la nivelul României o schemă de ajutor de stat sub formă de subvenție directă, pentru consumatorii energointensivi pentru compensarea costurilor cu emisiile de gaze, transferate în prețul electricității, după modelul aplicat în alte state membre.

Ca urmare a îndeplinirii procedurii de notificare și analizării de către Comisie a măsurii aprobate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 81/2019, schema de ajutor de stat a fost autorizată de forul comunitar în data de 8 mai 2020. Totodată, ulterior autorizării schemei de ajutor de stat de către Comisia Europeană a fost necesară modificarea OUG nr. 81/2019, astfel încât prevederile acesteia să fie în concordanță cu Decizia Comisiei Europene nr. C(2020) 3146 final din 8 mai 2020.

Măsurile propuse prin Ordonanța de Urgență aprobată în luna mai permit păstrarea competitivității firmelor din România în raport cu ceilalți competitori din spațiul european și din afara acestuia. Măsura contribuie astfel la menținerea competitivității produselor din sectoarele energointensive și permite păstrarea competitivității întreprinderilor atât în raport cu ceilalți competitori din afara spațiului european, care nu au instituit o schemă de comercializare ETS, cât și în raport cu ceilalți competitori din statele membre ale Uniunii Europene, care au acordat deja astfel de măsuri financiare marilor consumatori de energie.

De asemenea, schema contribuie la prevenirea efectului social negativ provocat de restrângerea activității industriale din cauza pierderilor de competitivitate, în urma creșterii prețului energiei electrice, adică păstrarea celor aproximativ 200.000 de locuri de muncă directe și indirecte din industriile afectate.

Totodată, se elimină riscul de relocare cu efect imediat în menținerea gradului de ocupare a forței de muncă, limitarea șomajului, păstrarea forței de muncă cu grad înalt de calificare în sectoarele industriale respective.

viewscnt
Afla mai multe despre
alro slatina
energie
ajutor de stat