Washingtonul vrea să convingă Moscova să respecte tratatele în domeniul nuclear

Washingtonul vrea să convingă Moscova să respecte tratatele în domeniul nuclear
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 feb 2018

Prin noua sa doctrină militară - care prevede dezvoltarea a două noi arme nucleare - Washingtonul caută să convingă Moscova să respecte acordurile de neproliferare - mai ales Tratatul INF -, afirmă ministrul american al Apărării Jim Mattis, scrie AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Așa cum știți, avem o problemă cu încălcările de către Rusia a Tratatului INF” cu privire la armele nucleare cu rază ”intermediară”, a declarat Mattis într-o audiere în Congres. ”Vreau să mă asigur că negociatorii noștri au ceva de negociat (...) de pe poziție de forță”, scrie News.ro.

”Vom rămâne în limitele Tratatului INF, dar vom lansa un program de cercetare și dezvoltare a unei arme suplimentare care ar trebui să plaseze Rusia într-o poziție în care va vedea interesul să revină la respectarea Tratatului INF”, a adăugat secretarul, întrebat în Camera Reprezentanților despre noua ”postură nucleară” a Washingtonului, publicată vineri.

Statele Unite acuză de mai multe luni Rusia de faptul că a dezvoltat o nouă rachetă nucleară cu rază de acțiune ”intermediară”, care încalcă Tratatul INF semnat de Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov și care a intrat în vigoare în 1988. Moscova dezminte și dă asigurări că respectă tratatul.

Radu Coșarcă intră la șefia CA Cupru Min, cu afaceri de aproape 120 milioane lei CITEȘTE ȘI Radu Coșarcă intră la șefia CA Cupru Min, cu afaceri de aproape 120 milioane lei

Prezentând această nouă doctrină, Pentagonul și-a anunțat intenția de a se dota cu două noi arme nucleare - un nou tip de rachetă nucleară de putere slabă, care va fi lansată de la bordul unui submarin (o categorie care nu este vizată de Tratatul INF) și un nou tip de rachetă nucleară de croazieră care încalcă Tratatul INF.

Într-o întâlnire cu presa, înainte de prezentarea noii doctrine, însărcinatul cu capacitățile strategice la Statul Major american Greg Weaver a notat că această nouă rachetă - care va intra în serviciu doar peste șapte ani - ar reprezenta o încălcare a tratatului numai dacă ar fi desfășurată.

Lansarea programului de cercetare și dezvoltare nu este interzis de tratat, a adăugat el.

ACUZAȚII RECIPROCE

”Statele Unite nu încalcă tratatele de control” al armamentului, a insistat el. ”Deci nu vom trece linia roșie a încălcării Tratatului INF fără să luăm decizia să ne retragem din el”, a subliniat el.

”Însă nu avem intenția să ne retragem. Am conchis că este în interesul nostru să rămânem în Tratatul INF atât timp cât Rusia îl respectă”, a continuat Weaver, subliniind că noua rachetă de croazieră ar putea să fie abandonată ”dacă Rusia acceptă să revină la măsuri verificabile de control al armamentului nuclear”.

Mattis a anunțat marți că a discutat problema, în ultimele luni, cu aliații din NATO. ”Le-am spus clar că abordarea noastră nu este să ne retragem din Tratatul INF”, a declarat el.

În paralel, Washingtonul i-a amintit în weekend Moscovei obligațiile pe care le are față de noul tratat privind reducerea armamentului strategic START, semnat în 2010 cu Rusia și intrat în vigoare în 2011.

Acest tratat prevede reducerea cu 30% a numărului focoaselor nucleare pe care le dețin cele două superputeri atomice - ele concentrază numai ele două peste 90% din armamentul de acest tip - și verificări reciproce mai transparente.

Diplomația rusă a anunțat luni, într-un comunicat, că Moscova își ”respectă deplin obligațiile de reducere a armementelor strategice ofensive”, dând asigurări că Statele Unite vor primi rapid o notificare oficială și datele în domeniul dezarmării pe care le cer.

Statele Unite acuză Rusia că-și modernizează un arsenal de 2.000 de arme nucleare tactice, ocolindu-și astfel obligațiile care-i revin potrivit Tratatului New START, care mai contabilizează doar armele strategice ce servesc drept fundament al doctinei disuasiunii.

La rândul ei, Rusia acuză Statele Unite că încalcă Tratatul INF prin sistemele lor antirachetă desfășurate în Europa și Japonia.

”Statele Unite le desfășoară în bazele lor în România și în Polonia, adică în apropierea frontierelor noastre de vest, ceea ce este contrar Tratatului INF din 1987, care interzice desfășurarea unor asemenea sisteme la sol”, denunța în decembrie viceministrul rus de Externe Serghei Riabkov.

viewscnt
Afla mai multe despre
washington
nuclear
rusia