Washingtonul vrea să ”lucreze dur cu europenii” pentru a ajunge la un nou acord cu Iranul

Washingtonul vrea să ”lucreze dur cu europenii” pentru a ajunge la un nou acord cu Iranul
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 mai 2018

Washingtonul a promis să ”lucreze dur cu europenii” pentru a ajunge la un nou acord în vederea contracarării ”comportamentului nefast” al Teheranului, iar Donald Trump și-a justificat din nou retragerea Statelor Unite afirmând că acest lucru a permis contracararea ambițiilor regionale iraniene, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În contextul în care șeful diplomației iraniene Mohammad Javad Zarif a început duminică un turneu în China, în Rusia și în Europa, cu scopul de a încerca să salveze acodul nuclear iranian încheiat în 2015 la Viena, după negocieri îndelungate și dure, președintele american a revenit asupra acestui subiect fierbinte, scrie News.ro.

”Amintiți-vă cât de rău se comporta Iranul atunci când acordul iranian era în vigoare. Ei încercau să domine Orientul Mijlociu prin toate mijloacele necesare. Acum, asta nu se va mai întâmpla!”, a scris el duminică Twitter.

Vânzarea combinatului ArcelorMittal Galați, așteptată până la finele lunii iunie CITEȘTE ȘI Vânzarea combinatului ArcelorMittal Galați, așteptată până la finele lunii iunie

Șeful diplomației americane Mike Pompeo și consilierul pe probleme de securitate națională John Bolton au făcut anterior turul platourilor televiziunilor cu scopul de a justifica retragerea americană din acest acord negociat de administrația Obama.

Ei au transmis un mesaj apăsat partenerilor europeni, pe care retragerea ”nu-i viza”, potrivit lui Mike Pompeo, chiar dacă întreprinderile lor ce fac comerț cu Iranul sunt direct amenințate de restabilirea sancțiunilor americane.

”Eu sper că în zilele și săptămânile viitoare, vom putea să ajungem la un acord care să funcționeze cu adevărat, care să protejeze în mod real lumea în fața răului comportament iranian, nu doar de programul lor nuclear, ci și de rachetele lor și de comportamentului lor nefast. Iar eu voi lucra îndeaproape cu europenii pentru a încerca să reușim asta”, a declarat el la postul preferat al președintelui, Fox.

”SCHIMBARE DE DIRECȚIE”

Acordul încheiat în 2015 între Iran și Grupul 5+1 (China, Franța, Regatul Unit, Rusia, Statele Unite plus Germania) prevede o ridicare a sancțiunilor vizând Teheranul, în schimbul angajamentului său de a nu se dota cu arma nucleară.

După anunțul pe 8 mai al retragerii Statelor Unite și cu privire la reintroducerea sancțiunilor, semnatarii europeni - Franța, Germania și regatul Unit - s-au declarat ”hotărâți să asigure punerea în aplicare” a textului, ”menținând beneficiile economice” în profitul populației iraniene.

După ce a propus negocierea unui acord complementar, președintele francez Emmanuel Macron i-a transmis lui Donald Trump ”marea (sa) îngrijorare” cu privire la stabilitate în regiune, într-o convorbire la telefon sâmbătă.

”Vom continua să lucrăm, președintele Trump și președintele Macron, noi vrem un bun acord, vom lucra dur în săptămânile următoare”, a subliniat Mike Pompeo la CBS.

”Vom opera o schimbare de direcție”, a subliniat el. Donald Trump vrea ”să-i priveze” pe iranieni ”de această bogăție” acumulată în opinia sa mulțumită ridicării sancțiunilor.

La fel ca președintele său, șeful diplomației a respins ferm, duminică, orice idee potrivit căreia o intensificare a tensiunilor în ultimele zile în regiune are vreo legătură cu faptul că Teheranul se simte mai puțin obligat după retragerea americană din acord.

”Este ridicol”, a apreciat el, un argument respins de consilierul pe probleme de securitate națională al lui Trump.

”Dacă observați progresele pe care Iranul le-a făcut sub acoperirea acordului, progresele militare convenționale și teroriste în Irak, în Liban, în Yemen, din 2015 Iranul avansa în mod real. Ei erau pe cale să răstoarne echilibrul puterii în Orientul Mijlociu, până să se retragă președintele Trump din acest acord”, a spus Bolton.

În prima zi a turneului său mondial, ministrul iranian de Externe a afișat, duminică un optimism prudent la Beijing, primul partener comercial și economic al Iranului, care și-a exprimat regretul față de decizia americană.

”Noi sperăm, mulțumită acestei vizite în China și în alte țări, să fim capabili să stabilim un cadru viitor clar pentru acord”, a explicat Mohammad Javad Zarif.

Circumspect, șeful diplomației iraniene a lansat, însă un avertisment.

”Dacă acodul trebuie să dureze, interesele noastre trebuie să fie asigurate. Vom vedea cum garantează (țările europene) faptul că interesele Iranului sunt asigurate”, a spus el.

”Noi suntem pregătiți pentru toate opțiunile”, a avertizat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
washington
iran
acord nuclear