COVID provocat de "Eris". Ce trebuie să știm despre noua variantă EG.5 care câștigă teren și duce la creșterea spitalizărilor

COVID provocat de "Eris". Ce trebuie să știm despre noua variantă EG.5 care câștigă teren și duce la creșterea spitalizărilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 aug 2023

Infecțiile și spitalizările cu COVID sunt în creștere în SUA, Europa și Asia. Oficialii din domeniul sănătății indică drept "vinovat" o subvariantă a tulpinii Omicron a coronavirusului - tulpină care a apărut în noiembrie 2021. Această subvariantă a fost botezată EG.5 sau Eris, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat EG.5 drept o "variantă de interes", indicând că ar trebui să fie urmărită mai atent decât altele din cauza unor mutații ce ar putea să o facă mai contagioasă sau mai gravă. Cu toate acestea, OMS a precizat că, în acest moment, nu pare să reprezinte o amenințare mai mare pentru sănătatea publică decât alte variante și că "nu există dovezi ale unei creșteri a gravității bolii direct asociate cu EG.5", arată news.ro.

CÂT DE REPEDE SE RĂSPÂNDEȘTE "ERIS"?

Subvarianta EG.5 fusese depistată în peste 50 de țări până la data de 8 august, potrivit OMS. Deja are cea mai frecventă și cea mai rapidă creștere dintre subvariantele de COVID-19 care circulă în SUA, estimată a fi responsabilă pentru aproximativ 17% din cazurile actuale de COVID, potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC).

Gigantul farmaceutic britanic GSK a dat în judecată grupul Pfizer în SUA pentru încălcarea unor brevete CITEȘTE ȘI Gigantul farmaceutic britanic GSK a dat în judecată grupul Pfizer în SUA pentru încălcarea unor brevete

Spitalizările legate de COVID-19 au crescut cu peste 40% față de minimele recente atinse în iunie, dar sunt încă cu peste 90% sub nivelurile maxime atinse în timpul epidemiei de Omicron din ianuarie 2022, potrivit datelor CDC.

Cantitatea de virus identificată în apele reziduale din întreaga țară și numărul de rețete săptămânale pentru tratamentul COVID, Paxlovid, au crescut semnificativ în ultima lună, deși de la niveluri scăzute.

CÂND VA FI DISPONIBIL NOUL VACCIN ACTUALIZAT?

Companiile Pfizer/BioNTech, Moderna și Novavax au creat noi versiuni actualizate ale vaccinurilor lor anti-Covid, plecând de la o altă subvariantă Omicron - XBB.1.5 - care se aseamănă mai mult cu diferitele tulpini ale virusului aflate în circulație.

Prețul tranzacției surpriză de la Clarfon, anunțată de Profit.ro - Peste 16 milioane euro CITEȘTE ȘI Prețul tranzacției surpriză de la Clarfon, anunțată de Profit.ro - Peste 16 milioane euro

Varianta Eris este similară cu XBB.1.5, deși cea mai nouă subvariantă are o mutație la proteina sa spike ("țepușa" care formează "coroana" coronavirusului - n.r.), care este partea din virus vizată de vaccin.

XBB.1.5 a apărut la sfârșitul anului 2022 și era încă responsabilă pentru mai mult de 10% din infecții la 5 august, conform estimărilor CDC. Directoarea CDC, dr. Mandy Cohen, a declarat într-un interviu recent că se așteaptă ca noile vaccinuri să fie disponibile pe scară largă în SUA până în a treia sau a patra săptămână din septembrie. Cohen nu s-a referit în mod specific la varianta Eris, dar a declarat: "În momentul de față, ceea ce vedem odată cu modificările virusurilor este că acestea sunt încă sensibile la vaccinul nostru, sunt încă sensibile la medicamentele noastre, sunt încă detectate de teste. Așadar, toate instrumentele noastre continuă să funcționeze pe măsură ce virusul se schimbă", a spus Mandy Cohen.

Un nou vaccin împotriva COVID-19 urmează să fie lansat luna viitoare, dar experții în sănătate și analiștii spun că este posibil să fie primit cu neîncredere chiar dacă spitalizările cauzate de „Eris”, o variantă a formei Omicron a coronavirusului, vor crește, scrie Reuters.

Unii experți în sănătate publică speră că americanii vor saluta noul vaccin, așa cum ar face-o împotriva gripei. Dar cererea pentru vaccin a scăzut brusc din 2021, când a devenit disponibil pentru prima dată și peste 240 de milioane de oameni din SUA, sau 73% din populație, au primit cel puțin o vaccinare.

România, în Top 10 producători de înghețată din UE. Producția a revenit pe creștere. Unde este cea mai scumpă înghețată CITEȘTE ȘI România, în Top 10 producători de înghețată din UE. Producția a revenit pe creștere. Unde este cea mai scumpă înghețată

În toamna lui 2022, moment în care majoritatea oamenilor aveau fie virusul COVID, fie vaccinul, mai puțin de 50 de milioane de oameni au primit vaccinurile.

Furnizorii de asistență medicală și farmaciile precum CVS Health (CVS.N) vor începe luna viitoare să ofere vaccinul, actualizat pentru a lupta cu versiunea Omicron a virusului care a dominat încă de anul trecut.

Aceștia se vor lupta cu îngrijorarea în scădere cu privire la virus, precum și cu oboseala și scepticismul cu privire la meritele acestui vaccin, a spus Ashley Kirzinger, director al Fundației Kaiser Family.

Principalul motiv pentru care persoanele vaccinate l-au dat în sondajele KFF la începutul acestui an pentru a evita vaccinurile anuale a fost că credeau că au protecție împotriva virusului din cauza vaccinurilor sau infecțiilor anterioare, a spus ea.

Producătorii de vaccinuri împotriva COVID-19 și-au redus așteptările pentru campania de vaccinare din această toamnă, Pfizer – cel mai mare producător de vaccinuri cu ARNm cu BioNTech – avertizând recent că ar putea fi nevoie să reducă locurile de muncă dacă nu se descurcă bine. Cel mai mare rival al său, Moderna, a recunoscut că cererea ar putea fi de până la 50 de milioane de lovituri.

MedLife consolidează brandul Sfânta Maria prin noi achiziții CITEȘTE ȘI MedLife consolidează brandul Sfânta Maria prin noi achiziții

Anul trecut, vânzările de vaccinuri ale Pfizer și Moderna au depășit 56 de miliarde de dolari la nivel mondial; analiștii proiectează aproximativ 20 de miliarde de dolari pentru acest an.

Analistul Jefferies Michael Yee a spus că nu se așteaptă ca campania de toamnă să ajungă la cea de anul trecut.

„Uitați-vă la ceea ce s-a întâmplat iarna trecută. Au fost 50 de milioane în SUA și se pare că vor fi mai puține decât atât, având în vedere că există mai puține îngrijorări cu privire la COVID anul acesta decât anul trecut”, a spus Yee.

Vaccin post pandemic

Urgența de sănătate publică COVID s-a încheiat în mai, iar guvernul a predat o mare parte din datoria de a vaccina America sectorului privat. Peste 1,1 milioane de oameni din Statele Unite au murit din cauza COVID, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC).

Directorul CDC, Mandy Cohen, a declarat săptămâna trecută într-un podcast că se așteaptă ca injecțiile – care trebuie încă autorizate de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente și recomandate de CDC – să fie lansate în a treia sau a patra săptămână a lunii septembrie. Ea a sugerat că americanii ar trebui să vadă aceste vaccinuri ca pe o măsură anuală pentru a se proteja, în conformitate cu vaccinul anual împotriva gripei.

Mark Zuckerberg renunță la lupta cu Elon Musk. Șeful Tesla \ CITEȘTE ȘI Mark Zuckerberg renunță la lupta cu Elon Musk. Șeful Tesla "nu este serios"

Ca și în cazul gripei, Pfizer (PFE.N)/BioNTech SE (22UAy.DE), Moderna (MRNA.O) și Novavax (NVAX.O), au creat versiuni ale vaccinului COVID pentru a încerca să se potrivească cu varianta pe care o cred că va circula în această toamnă. Fotografiile vizează XBB.1.5, o subvariantă care este similară cu EG.5 și, de asemenea, o sublinie a variantei Omicron încă dominante.

Spitalizările legate de COVID-19 au crescut cu peste 40% față de minimele recente înregistrate în iunie, dar sunt încă cu peste 90% sub nivelurile de vârf atinse în timpul focarului Omicron din ianuarie 2022, potrivit datelor CDC.

Dovezile

Unii medici sugerează că injecțiile anuale ar trebui să vizeze persoanele în vârstă și alte persoane cu risc ridicat, care sunt cel mai probabil să aibă rezultate îngrozitoare dacă prinde COVID-19.

Dr. William Schaffner, un specialist în boli infecțioase la Universitatea Vanderbilt și o legătură cu Comitetul consultativ CDC pentru practicile de imunizare, a spus că este posibil ca ACIP să facă o recomandare mai slabă pentru persoanele mai tinere și mai sănătoase. Acest lucru ar putea afecta și cererea.

„Copiii ar trebui cu adevărat să primească acest rapel?” spuse Schaffner. „Ar trebui ca o persoană obișnuită, fără nicio boală de bază, care este un adult mai tânăr să primească acest vaccin sau ar trebui ca acest vaccin să fie acum un vaccin mai țintit?”

CDC a recomandat copiilor să primească o singură doză de vaccin actualizat de anul trecut pentru cei cu vârsta de 6 ani și mai mult.

Dr. David Boulware, specialist în boli infecțioase la Universitatea din Minnesota, a declarat că, potrivit cercetărilor pe care le-a publicat, persoanele care sunt stimulate au simptome mai puțin severe pentru o durată mai scurtă.

„Când vă uitați la ce puteți face pentru a reduce durata bolii, chiar dacă vă îmbolnăviți, a fi stimulat va fi cel mai bun mod de a face asta”, a spus el.

viewscnt
Afla mai multe despre
covid
vaccin
tulpina eris