Șocul alegerilor a fost surmontat în doar 2 săptămâni de tranzacționare din luna mai care au împins bursa spre noi valori-record.
Criza triplă prin care trece România în ultima lună și jumătate – bugetară, politică și electorală – a urcat deja ratele de dobândă la un nivel care va influența în mod cert și dobânzile plătite de debitori.
Într-o zi cu mișcări neconcludente la nivelul indicilor, titlurile acțiunii-fanion a bursei românești au eclipsat restul pieței și doar alte 3 simboluri au depășit niveluri relevante ale lichidității.
Noul guvern trebuie să ia deciziile mult așteptate de către piețe pentru a reduce deficitul bugetar, arată analiștii BCR, care estimează că măsurile pe partea de venituri și cheltuieli ar trebui să aibă un impact bugetar de 2% din PIB. Reducerea dezechilibrelor trebuie însă să fie un plan pe termen lung și să convingă Comisia Europeană și agențiile de rating, a căror răbdare se apropie de limită. Mai mult, costul cu dobânzile la datoria publică intră într-o zonă nesustenabilă.
Avuția a crescut în mod disproporționat de repede în SUA pe parcursul anului trecut, în condițiile în care peste 379.000 de persoane din SUA au devenit noi milionari în dolari, adică mai mult de 1.000 de persoane în fiecare zi, arată un raport publicat miercuri de banca elvețiană UBS, transmite Reuters.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a aprobat solicitarea Bursei de Valori București privind autorizarea lui Remus Vulpescu în funcția de director al operatorului pieței locale de capital
Banca Comercială Română (BCR) devine prima bancă din România care integrează soluția de plată „Click to Pay” dezvoltată de Mastercard, direct în aplicația de digital banking, George.
Cursul valutar oficial, de referință, anunțat miercuri de BNR a ajuns la 5,0325 lei pentru un euro, față de 5,0263 lei înregistrat marți.
Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la 7,09%, de la 7,14%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei.
Într-o luare de poziție rară, președinta Băncii Centrale Europene susține că Uniunea ar trebui să transforme într-un avantaj și să vadă ca pe o oportunitate perioada tensionată și de instabilitate prin care trece omenirea, dar pentru asta este nevoie de reforme rapide la nivelul pieței comune, inclusiv prin debirocratizare și eficientizarea deciziei politice, de exemplu prin eliminarea “problemei dreptului de veto”, prin care o singură țară membră le poate bloca pe celelalte.