Acțiunile americane au trecut pe scădere după anunțarea deciziei Fed. Previziuni economice mai pesimiste și dobânzi mai mari pentru anul viitor

Acțiunile americane au trecut pe scădere după anunțarea deciziei Fed. Previziuni economice mai pesimiste și dobânzi mai mari pentru anul viitor
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 14 dec 2022

Acțiunile americane au trecut pe scădere după anunțarea deciziei Fed de a majora dobânda cu 0,5 puncte procentuale, în intervalul 4,25%-4,5%. Deși decizia a fost în linie cu așteptările, apetitul investitorilor a fost tras în jos de previziunile economice mai slabe și de tonul pesimist al Fed.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele reprezentativ S&P 500 scade cu 0,4% după publicarea deciziei, deși cu puțin timp înainte era în creștere cu circa 0,5%. Nasdaq Composite scade cu 0,6%, iar Dow Jones, cu 0,3%.

Deficitul de cont curent, considerat ”deosebit de îngrijorător” de BNR, crește accelerat și se îndreaptă spre o pondere în PIB atinsă ultima oară în 2008 CITEȘTE ȘI Deficitul de cont curent, considerat ”deosebit de îngrijorător” de BNR, crește accelerat și se îndreaptă spre o pondere în PIB atinsă ultima oară în 2008
Factorii de decizie ai Rezervei Federale americane se așteaptă să majoreze în continuare ratele dobânzilor și să le mențină la un nivel ridicat pentru mai mult timp decât au anticipat anterior, semnalând miercuri că eforturile lor de a stopa inflația ridicată vor însemna probabil o creștere mai mare a șomajului și o posibilă recesiune.
 
Oficialii estimează că ratele vor urca anul viitor până la 5,1%, relevă prognoza mediană, înainte de a fi reduse la 4,1% în 2024 - un nivel mai ridicat decât cel indicat anterior. În septembrie, se estima că dobânda ar putea urca anul viitor doar până la 4,6%, înainte de a scădea la 3,9% în următorul an.
Profit Financial.forum - CEO ING Bank România: Vedem o încetinire atât în zona de creditare, cât și în cea de economisire. Se conturează un an dificil. Statul să cântărească bine măsurile fiscale și monetare CITEȘTE ȘI Profit Financial.forum - CEO ING Bank România: Vedem o încetinire atât în zona de creditare, cât și în cea de economisire. Se conturează un an dificil. Statul să cântărească bine măsurile fiscale și monetare

Traderii sunt dezamăgiți și de faptul că Fed pare mai pesimistă în ceea ce privește economia. Noile previziuni economice ale băncii prevăd o creștere mai lentă a PIB anul viitor (0,5% față de 1,2% în septembrie). De asemenea, Fed și-a majorat previziunile atât pentru rata șomajului, cât și pentru inflație.

Creșterea prețurilor pentru cheltuielile de consum personal (o măsură a inflației urmărită de către Fed), care în prezent este de 6% - este estimată să se reducă la 3,1% în ultimul trimestru al anului viitor și la 2,5% până la sfârșitul anului 2024. Este un progres mai lent către obiectivul de inflație de 2% al Fed decât sperau factorii de decizie în luna septembrie, când se așteptau ca inflația să fie de 2,8% la sfârșitul anului 2023 și 2,3% la sfârșitul anului 2024.
 
De asemenea, Fed și-a majorat proiecția privind rata șomajului pentru anul viitor la 4,6%.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
wall street
s&p 500
burse sua
fed
dobanzi
inflatie