Acțiunile americane scad, trase în jos de previziunile pesimiste de afaceri și tensiunile geopolitice

Acțiunile americane scad, trase în jos de previziunile pesimiste de afaceri și tensiunile geopolitice

Foto dreamstime.com

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 21 feb 2023

Acțiunile americane au început o săptămână scurtă de tranzacționare în scădere puternică, pe fondul unui sentiment de aversiune față de activele riscante, alimentat de creșterea randamentelor obligațiunilor și de previziunile pesimiste de afaceri ale marilor retaileri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Tensiunile geopolitice SUA-Rusia-China afectează, de asemenea, sentimentul investitorilor.

Indicele S&P 500 se corecta cu 1,64% în jurul orei 18:20 (ora României), până aproape de 4.017 puncte, după un declin de 0,3% vineri. Dow Jones consemna un declin similar, în timp ce Nasdaq Composite înregistra un recul de 2%. Bursele americane au fost închise luni pentru celebrarea Zilei Președinților.

Bursa românească – în suferință fără „butonul american” CITEȘTE ȘI Bursa românească – în suferință fără „butonul american”

Principalii indici bursieri europeni înregistrau deprecieri de până la 0,4% la ora menționată.

Randamentele obligațiunilor de referință au urcat aproape de maximele anului marți, pe fondul așteptărilor că datele economice robuste vor încuraja Rezerva Federală să mențină costurile de împrumut ridicate pentru mai mult timp.

Tensiunile legate de invazia Rusiei în Ucraina, în contextul în care președintele american, Joe Biden, vizitează Polonia și o delegație chineză merge la Moscova, sporesc anxietatea investitorilor, scrie MarketWatch.

Sentimentul este afectat negativ și de previziunile sumbre ale unor companii ca Walmart și Home Depot privind evoluția afacerilor din acest an. Walmart a raportat vânzări și un profit peste așteptări în ultimul trimestru din 2022, însă a oferit o prognoză sub estimările analiștilor pentru 2023.

Acțiunile lanțului de magazine de bricolaj Home Depot s-au corectat cu peste 5%, după ce vânzările trimestriale au ratat estimările, iar compania a indicat că se așteaptă la un an dificil, citând provocările continue legate de inflație, piața muncii și lanțurile de aprovizionare.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni sua
bursa wall street
fed
dobanzi fed
tensiuni sua rusia
walmart
home depot