Rialul iranian a atins un nou minim istoric

Rialul iranian a atins un nou minim istoric
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 feb 2023

Rialul iranian a atins un nou minim istoric, depășind pragul psihologic de 500.000 de riali pentru un dolar, o cădere legată în special de sancțiunile internaționale, potrivit boursorama.com.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La casele de schimb valutar din Teheran, moneda națională se tranzacționa luni după-amiază la un curs de 500.000 – 505.000 de riali pentru un dolar și la aproximativ 545.000 pentru un euro, arată G4Media.ro.

FOTO Gigantul Deutsche Bahn cumpără din nou din România și devine cel mai important client al Softronic CITEȘTE ȘI FOTO Gigantul Deutsche Bahn cumpără din nou din România și devine cel mai important client al Softronic

Deprecierea a început în urmă cu mai multe luni și a determinat demisia șefului băncii centrale iraniene (CBI) în decembrie, când moneda națională a pierdut aproximativ 25% din valoarea sa în doar două luni.

Noul șef al CBI, Mohammad-Reza Farzin, a anunțat la televiziune că a înființat un nou organism, „Centrul pentru schimburi de aur și valută”, pentru a încerca să controleze mai bine piața.

Liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a recunoscut că în economia țării persistă „numeroase deficiențe”, „cum ar fi prețurile ridicate, inflația și devalorizarea monedei naționale”.

În fața lui Khamenei, președintele Ebrahim Raissi a promis să „controleze prețul valutei străine și mijloacele de subzistență”.

La rândul său, Maryam Khazai, un oficial al Camerei de Comerț din Teheran, a regretat că Iranul este „a șasea economie din lume cu cea mai mare rată a inflației”, de 49%.

În ultimele luni, presiunea asupra economiei și a monedei a crescut odată cu sancțiunile impuse de țările occidentale ca răspuns la protestele declanșate de moartea în arest a lui Mahsa Amini la 16 septembrie 2022, dar și la ajutorul militar pe care acestea acuză Iranul că l-a acordat Rusiei în războiul din Ucraina, ceea ce Teheranul neagă.

De la ieșirea SUA din acordul nuclear în 2018, Iranul s-a confruntat, de asemenea, cu o serie de sancțiuni care limitează accesul la valuta străină.

Negocierile cu marile puteri pentru a limita activitățile atomice ale Iranului în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale sunt în prezent în impas.

Luni, Uniunea Europeană a adăugat doi miniștri iranieni și alte 30 de persoane pe o listă neagră a oficialilor sancționați pentru reprimarea protestelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
rial
iran