Acțiunile Credit Suisse se prăbușesc la un nou minim record, antrenând noi vânzări pe burse

Acțiunile Credit Suisse se prăbușesc la un nou minim record, antrenând noi vânzări pe burse

Foto dreamstime.com

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 15 mar 2023

Acțiunile Credit Suisse s-au prăbușit cu 22% în tranzacțiile de astăzi, până la un nou minim record, antrenând un nou val de vânzări pe piețele de capital, pe fondul reaprinderii temerilor legate de reziliența sistemului bancar în urma căderii Silicon Valley Bank (SVB).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

UPDATE: Acțiunile Credit Suisse au coborât cu până la 31%, la 1,55 franci, înainte să recupereze din pierderi. Banca elvețiană consemna un declin de 17% în jurul orei 16:20.

Știrea inițială

Acțiunile Credit Suisse s-au prăbușit cu 22% în tranzacțiile de astăzi, până la un nou minim record, antrenând un nou val de vânzări pe piețele de capital, pe fondul reaprinderii temerilor legate de reziliența sistemului bancar în urma căderii Silicon Valley Bank (SVB).

A doua mare bancă elvețiană nu va putea conta pe sprijinul celui mai mare acționar al său, Banca Națională Saudită, pentru o eventuală nouă injecție de capital, potrivit președintelui băncii saudite, Ammar Al Khudairy.

"Răspunsul este absolut NU, din multe motive, pe lângă cel mai simplu motiv, care ține de reglementare", a declarat Ammar Al Khudairy într-un interviu acordat Bloomberg TV miercuri, în replică la o întrebare dacă banca este deschisă la noi injecții de capital, în cazul în care va exista o nouă cerere de lichidități suplimentare.

Noul CEO al SVB le-a spus clienților că banca pusă sub administrare ”este deschisă pentru afaceri” și gata să primească și să gestioneze depozite ale clienților CITEȘTE ȘI Noul CEO al SVB le-a spus clienților că banca pusă sub administrare ”este deschisă pentru afaceri” și gata să primească și să gestioneze depozite ale clienților

Banca Națională Saudită a devenit principalul acționar al Credit Suisse anul trecut, cu o deținere de aproape 10%, după ce a participat la o operațiune de majorarea a capitalului și s-a angajat să investească până la 1,5 miliarde de franci elvețieni (1,5 miliarde de dolari) în banca elvețiană, scrie Reuters.

Credit Suisse și-a publicat marți, cu întârziere, raportul anual pentru 2022, anunțând că a identificat "deficiențe semnificative" în ceea ce privește controalele privind raportarea financiară și că nu reușit încă să oprească retragerile de fonduri din partea clienților.

Acțiunile băncii s-au prăbușit cu peste 22% în prima parte a zilei miercuri, până la 1,73 franci, cel mai mic preț de la listare.

Principalii indici bursieri europeni au inversat câștigurile din debutul tranzacțiilor și au trecut pe scădere.

GRAFICE Sistemul bancar băltește de bani la început de an. Scăderea ROBOR prinde viteză, IRCC e ținut de rata cheie CITEȘTE ȘI GRAFICE Sistemul bancar băltește de bani la început de an. Scăderea ROBOR prinde viteză, IRCC e ținut de rata cheie

Indicele regional Stoxx Europe 600 consemna un declin de 2,8% în jurul orei 13:00 (ora României), tras în jos de sectorul bancar și de acțiunile retailerilor, care au scăzut după ce Inditex și H&M au semnalat încetinirea vânzărilor în prima parte a anului.

În sectorul bancar, Societe Generale consemna un declin de 9,8% la ora menționată, acțiunile BNP Paribas se depreciau cu 9,2%, în timp ce Commerzbank și ING Group înregistrau o pierdere de 8,6% și, respectiv 7,2% față de referințele de marți.

Indicele FTSE 100 al bursei de la Londra se deprecia cu 2,7%, referința DAX de la Frankfurt a coborât cu 3,3%, iar indicele CAC 40 de la Paris înregistra un recul de 3,6%.

La București, indicii de referință BET și BETPlus se depreciau cu circa 0,4%, comparativ cu un declin de 1,6% pentru indicele PX de la Praga și de 2,4% pentru WIG20 de la Varșovia.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
credit suisse
actiuni
scadere actiuni
prabusire svb