Bursa românească – sesiune de revenire după declinul adus de șocul extern

Bursa românească – sesiune de revenire după declinul adus de șocul extern

Foto dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 mar 2023

Indicele BET de la BVB a câștigat peste un procent într-o ședință cu o lichiditate destul de bine distribuită în adâncime pe mai mulți emitenți.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Intervențiile autorităților din SUA pentru calmarea piețelor financiare după falimentul Silicon Valley Bank au avut efect în disiparea sentimentului negativ și ziua a fost favorabilă pentru piețele de acțiuni la nivel mondial. Indicii principali din Franța și Germania au câștigat peste un procent până la jumătatea sesiunii de la New York Stock Exchange, unde, de asemenea, majoritatea cotațiilor au fost peste nivelurile de referință în prima parte a orarului de tranzacționare.

Este realitatea care a favorizat o sesiune de aprecieri și la Bursa de Valori București. Tonul mișcării ascendente a fost dat de titlurile OMV Petrom (SNP), care au crescut cu 1,95%, până la prețul de 0,4965 lei/acțiune, pe cele mai mari transferuri ale zilei, de 10,85 milioane lei.

Electrica SA - răsucire de la minus la plus jumătate de miliard, în bună măsură ″pe hârtie″. Dividende de 40 milioane lei, acțiuni gratuite pentru șefi cumpărate din profit CITEȘTE ȘI Electrica SA - răsucire de la minus la plus jumătate de miliard, în bună măsură ″pe hârtie″. Dividende de 40 milioane lei, acțiuni gratuite pentru șefi cumpărate din profit

După ce aversiunea la risc a investitorilor în Europa a lovit în primul rând titlurile bancare, acum în mișcarea de recuperare, acțiunile instituțiilor de credit de la BVB au avut toate închideri „pe verde”: +2,40%, până la prețul de 19,60 lei/acțiune, pentru titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au cumulat schimburi de 2,99 milioane lei, +3,82% pentru titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS), pe o activitate de 1,57 milioane lei, și +1,56%, până la prețul de 13,00 lei/acțiune, pentru titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), ce au adunat tranzacții de 1,28 milioane lei.

Sunt mișcări care au dat tonul întregii piețe, în sens ascendent, așa cum o arată tabloul indicilor: +1,35% pentru indicele compozit BET-XT, +0,73% pentru indicele financiar BET-FI care sa închis la nivelul de 51.264,56 de puncte, +1,64% pentru indicele energetic BET-NG și +1,36% pentru indicele reprezentativ BET care, la nivelul de 12.421,84 de puncte, este pe o reacție după testarea mediei mobile exponențiale de 55 de zile (EMA55), așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa românească – sesiune de revenire după declinul adus de șocul extern

Povestea locală a fost consumarea ofertei publice derulate de Fondul Proprietatea (FP) pentru un număr de 225,00 milioane acțiuni proprii, reprezentând 3,61% din capitalul social. 59% din această tranzacție s-a efectuat la BVB, valoarea procesată de sistemul bursei fiind în echivalent 290,99 milioane lei. În piața reglementată, în contextul unui rulaj de 4,46 milioane lei, titlurile Fondului au staționat la nivelul de 2,1500 lei/acțiune, cu 1,82% sub prețul de 2,1900 lei/acțiune al operațiunii de buyback.

Bittnet Systems listează obligațiuni de 2 milioane euro care intră la în ring la un preț cu 8% peste cel din plasamentul privat. Compania de IT are 15 ani de creștere, inclusiv în etapa 2020-2022, cu \ CITEȘTE ȘI Bittnet Systems listează obligațiuni de 2 milioane euro care intră la în ring la un preț cu 8% peste cel din plasamentul privat. Compania de IT are 15 ani de creștere, inclusiv în etapa 2020-2022, cu "arest la domiciliu" și război

Tot într-o notă de ezitare s-au aflat titlurile Nuclearelectrica (SNN), ce au alunecat cu 0,11% sub referință, până la prețul de 45,45 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 6,95 milioane lei, și titlurile One United Properties (ONE), ce au avansat cu 0,58%, până la prețul de 0,8700 lei/acțiune, pe transferuri de 1,71 milioane lei.

În rest, reperul unor schimburi de 1 milion de lei a mai fost depășit de un certificat de tip turbo long având activ suport indicele Dow Jones Industrial Average de la New York emis de BRK Financial Group (BKDOWTLD9), dar și de titlurile Transgaz (TGN), care au urcat cu 1,77%, până la prețul de 316,00 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
erste
nuclearelectrica