Acțiunile europene au avut cel mai amplu declin zilnic din ultimele două luni. Bursa de la Atena s-a prăbușit cu 3,5%

Acțiunile europene au avut cel mai amplu declin zilnic din ultimele două luni. Bursa de la Atena s-a prăbușit cu 3,5%
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 30 ian 2017

Acțiunile europene și-au continuat declinul început vineri și au încheiat tranzacțiile de astăzi cu cea mai amplă scădere zilnică din ultimele două luni, în condițiile în care piețele din întreaga lume au suferit corecții pe fondul temerilor legate de măsurile antimigrație anunțate de președintele SUA. Companiile aeriene și operatorii din turism au fost printre cele mai afectate titluri, în timp ce, în Grecia, indicele de referință s-a prăbușit cu peste 3,5% și costul de finanțare a urcat, după ce FMI a avertizat că datoria țării este nesustenabilă și va rămâne așa în absența unor noi restructurări.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Stoxx Europe 600 a consemnat o depreciere de 1,1%, cea mai mare din noiembrie anul trecut. Bursele de la Frankfurt și Paris au scăzut cu câte 1,1%, iar piața de capital de la Londra cu 0,9%.

La Atena, indicele Athex Composite a închis cu un declin de 3,53%, după ce un raport confidențial al Fondului Monetar Internațional (FMI), consultat de Wall Street Journal, a arătat că datoria Greciei este nesustenabilă și, în lipsa unor noi restructurări acordate de creditorii externi, va urca la 275% din PIB până în 2060. FMI, a cărui participare la cel de-al treilea program de finanțare externă pentru Grecia rămâne incertă, este mult mai pesimist decât creditorii din zona euro cu privire la evoluția economiei grecești.

Săptămâna de tranzacționare a debutat la BVB cu o sesiune în care s-au schimbat peste 10 milioane euro CITEȘTE ȘI Săptămâna de tranzacționare a debutat la BVB cu o sesiune în care s-au schimbat peste 10 milioane euro

Costul de finanțare al guvernului de la Atena a crescut puternic luni. Randamentul obligațiunilor pe 10 ani a urcat cu 52 puncte de bază, până la 7,76%, cea mai ridicată valoare de la începutul lunii noiembrie, scriu MarketWatch și Reuters. Și randamentul titlurilor de stat pe termen scurt au urcat semnificativ, înregistrând un maxim intraday de 9,98%.

Revenind în vestul continentului, acțiunile companiilor aeriene și turistice au înregistrat printre cele mai mari scăderi, pe fondul ultimelor măsuri anunțate de președintele SUA împotriva imigranților. Administrația Trump a semnat un ordin executiv prin care interzice temporar intrarea cetățenilor din șapte țări predominant musulmane în SUA, printre care Irak, Iran și Siria.

Acțiunile Air France-KLM s-au depreciat cu 2,7%, cele ale International Consolidated Airlines Group (IAG, compania-mamă a British Airways) cu 2,5%, iar titlurile lanțului hotelier InterContinental Hotels Group cu 1,8%.

De cealaltă parte a Atlanticului, indicii Dow Jones și S&P 500 se îndreaptă spre cea mai slabă ședință bursieră din ultimele trei luni și jumătate, iar “indicele fricii” a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele aproape cinci luni, semnalizând creșterea așteptărilor printre investitori pentru o perioadă de volatilitate accentuată.

viewscnt
Afla mai multe despre
burse europene
actiuni
evolutii
grecia
fmi
trump