Indicele fricii de pe Wall Street a urcat la cea mai ridicată valoare din ultimele 5 luni, pe fondul ultimelor măsuri anunțate de Trump

Indicele fricii de pe Wall Street a urcat la cea mai ridicată valoare din ultimele 5 luni, pe fondul ultimelor măsuri anunțate de Trump
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 30 ian 2017

CBOE Volatility Index, cunoscut și drept “indicele fricii” printre investitorii de pe Wall Street, a urcat astăzi la cel mai ridicat nivel din ultimele aproape cinci luni, pe fondul măsurilor anunțate de președintele Donald Trump împotriva imigranților.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele, care reflectă așteptările pieței cu privire la o volatilitate ridicată a constituenților din S&P 500 pe termen scurt, s-a apreciat cu 21% în ședința de astăzi, până la 12,90 puncte, cea mai ridicată valoare de la începutul lunii septembrie, potrivit MarketWatch.

Acțiunile companiilor americane sunt în scădere, iar indicii Dow Jones și S&P 500 ar putea consemna cea mai slabă ședință bursieră din ultimele trei luni și jumătate.

Google și angajații săi sprijină cu 4 milioane de dolari imigranții afectați de măsurile lui Trump CITEȘTE ȘI Google și angajații săi sprijină cu 4 milioane de dolari imigranții afectați de măsurile lui Trump

Evoluția survine în contextul decretului împotriva imigrației emis de Trump, prin care sunt suspendate temporar programele de primire a refugiaților și este blocată intrarea în SUA a cetățenilor din șapte țări preponderent musulmane, inclusiv Iran, Irak și Siria.

În pofida creșterii ample, valoarea CBOE Volatility denotă mai degrabă o stare de complăcere printre investitori, semnalul de alarmă în privința unei frici extinse fiind dat când indicele urcă spre 20 de puncte.

În ultimele luni, indicele a fluctuat în jurul valorii de 10 puncte - cea mai scăzută de la jumătatea lui 2014 - , în condițiile în care discursurile lui Trump din campania electorală și comentariile făcute după câștigarea alegerilor au sugerat îmbunătățirea climatului de afaceri în SUA și, implicit, o traiectorie ascendentă a piețelor de acțiuni.

Însă nu toți analiștii sunt de părere că o valoare scăzută a CBOE Volatility denotă o perioadă pozitivă pentru piețele financiare. Indicele este considerat unul “contrarian” (împotriva curentului) de către unii investitori, care se așteaptă la mișcări corective bruște pe piețe tocmai atunci când valoarea acestuia se menține scăzută pentru mai mult timp.

viewscnt
Afla mai multe despre
cboe volatility index
vix
indicele fricii
wall street
donald trump
imigratie