Acțiunile europene au închis la cel mai ridicat nivel din ultimele nouă luni, susținute de veștile legate de vaccinurile pentru Covid-19

Acțiunile europene au închis la cel mai ridicat nivel din ultimele nouă luni, susținute de veștile legate de vaccinurile pentru Covid-19
scris 25 nov 2020

Acțiunile marilor companii europene au încheiat tranzacțiile de marți la cel mai ridicat nivel din ultimele nouă luni, susținute de optimismul provocat de informațiile privind distribuirea în curând a vaccinurilor pentru noul coronavitus și de posibila relaxare a carantinei în Franța, transmite Reuters.

Indicele pan-european STOXX 600 a urcat cu 0,8%, la cel mai ridicat nivel atins la închidere de la sfârșitul lunii februarie, susținut de creșterile puternice ale titlurilor din sectorul petrolului și gazelor. Aceste titluri se îndreaptă spre cea mai bună evoluție lunară consemnată vreodată, în timp ce prețurile petrolului au atins nivele maxime după sfârșitul lunii martie, scrie News.ro

INFOGRAFIC Structura investițiilor fondurilor de pensii private CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Structura investițiilor fondurilor de pensii private

”Petrolul se comportă ca un semnal al condițiilor economice pozitive, iar în ultima lună a avansat cu peste 20%, pe măsură ce piețele devin mai optimiste în legătură cu activitățile economice, pe fondul știrilor pozitive referitoare la vaccinuri”, a declarat Russ Mould, director pentru investiții la firma AJ Bell.

Indicele STOXX 600 a urcat în această lună cu 14,5% și este pe cale să înregistreze cea mai mare creștere lunară din istoria sa.

Cu toate acestea, companiile europene au avut probleme în această lună, din cauza noilor măsuri de carantină care au obligat multe firme să își înceteze activitățile, pe fondul unui al doilea val al pandemiei de Covid-19.

Indicele DAX al bursei din Frankfurt a urcat cu 1,3%. Operatorul bursei, Deutsche Boerse, a anunțat că indicele blue-chip va fi extins de la 30 de companii la 40, dar că criteriile de admitere vor fi mai stricte.

Datele au mai arătat că economia Germaniei, cea mai mare din Europa, a avansat cu un ritm record de 8,5% în trimestrul al treilea.

Indicele CAC-40 al bursei din Paris a crescut cu 1,2%, după ce Franța a raportat luni cel mai mic număr de infectări zilnice cu Covid-19 după 28 septembrie.

Indicele italian FTSE MIB a urcat cu 2,04%, cel mai rapid ritm consemnat între indicii europeni, după ce o informație a sugerat că țara va primi 16 milioane de doze de vaccin pentru Covid-19 dezvoltat de AstraZeneca, în primele luni din 2021, în cadrul unui acord convenit la nivelul Uniunii Europene.

Indicele londonez FTSE 100 a crescut cu 1,55%, după ce Anglia a anunțat că va introduce un sistem nou, care va permite folosirea testării pentru a reduce perioada de carantină pentru persoanele care vor intra în țară.

Informația a dus la creșterea cu 2,7% a indicelui acțiunilor companiilor din sectorul călătoriilor și al vacanțelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni
covid-19