Acțiunile europene au urcat la maximul ultimelor 11 luni după deciziile BCE

Acțiunile europene au urcat la maximul ultimelor 11 luni după deciziile BCE
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 8 dec 2016

Acțiunile europene au încheiat a patra ședință pozitivă din această săptămână la cel mai ridicat nivel din ultimele 11 luni, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat prelungirea programului de achiziții de active până la finele anului viitor, concomitent cu lărgirea bazei de active eligibile. Sentimentul pozitiv din piețele de acțiuni nu și-a regăsit corespondent printre traderii de valută, iar moneda unică europeană a scăzut cu peste 1% în raport cu dolarul.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Indicele Stoxx Europe 600 a urcat cu 1,2%, până la 351,96 puncte, cea mai ridicată valoare începând cu 6 ianuarie. Bursa de la Frankfurt s-a apreciat cu 1,8%, referința DAX 30 depășind pentru prima dată în acest an pragul de 11.000 de puncte, acțiunile companiilor franceze au crescut cu 0,9%, iar titlurile listate la Londra cu 0,4%.

Creșterile au fost generate de decizia BCE de a extinde programul de relaxare cantitativă cu încă cel puțin nouă luni, până în decembrie 2017, alături de coborârea plafonului lunar și lărgirea bazei de obligațiuni eligibile, prin reducerea maturității minime rămase până la scadență de la doi ani la un an și includerea obligațiunilor cu dobânzi sub rata practicată de BCE pentru facilitatea de depozit, aflată în prezent la -0,4% pe an. Achiziția titlurilor cu dobânzi mai mici de -0,4% este opțională, nu o necesitate, a spus președintele BCE, Mario Draghi.

Dacă banii străinilor pleacă în America, rămân la cumpărare fondurile de pensii CITEȘTE ȘI Dacă banii străinilor pleacă în America, rămân la cumpărare fondurile de pensii

Anunțul privind reducerea cu 20 miliarde euro a plafonului pentru achizițiile lunare de active începând cu aprilie 2017, de la 80 miliarde euro în prezent, a avut inițial un efect pozitiv asupra euro, care s-a apreciat până la cea mai mare valoare din ultimele trei săptămâni în raport cu dolarul. La scurt timp însă, moneda europeană a trecut pe scădere, iar în jurul orei 19:40 era în coborâre cu 1,4%, la 1,0607 dolari, cea mai scăzută cotație din ultimele șase zile.

“Euro a crescut după anunțul privind scăderea plafonului de achiziții, dar a scăzut după ce BCE a spus că va extinde durata programului“, a spus un trader citat de MarketWatch. 

Randamentul obligațiunilor emise de statele din zona euro a crescut puternic după deciziile BCE. Randamentul titlurilor germane pe 10 ani a urcat cu peste șase puncte procentuale, până la 0,47%, cea mai mare valoare din ultimele 11 luni, însă ulterior a revenit sub pragul de 0,4%.

viewscnt
Afla mai multe despre
burse europene
actiuni
evolutii
bce
draghi
euro