McDonald’s își mută sediul fiscal european din Luxemburg în Marea Britanie, fără teamă de efectele Brexit

McDonald’s își mută sediul fiscal european din Luxemburg în Marea Britanie, fără teamă de efectele Brexit
scris 8 dec 2016

Aflat în vizorul Comisiei Europene în legătură cu posibile avantaje fiscale ilegale primite de la guvernul luxemburghez, gigantul american McDonald’s a anunțat că își va muta sediul fiscal pentru operațiunile din afara SUA din Luxemburg în Marea Britanie, într-un aparent vot de încredere dat economiei britanice la câteva luni după referendumul pro-Brexit.

McDonald’s va înființa un nou holding în Marea Britanie, unde vor fi plătite taxele pentru majoritatea încasărilor din redevențele primite în schimbul licențierii drepturilor de proprietate intelectuală în piețele din afara SUA, potrivit unui comunicat al companiei, citat de Bloomberg. 

Operatorul celui mai mare lanț de restaurante fast-food din lume a precizat că decizia de a-și muta sediul fiscal în Marea Britanie are la bază numărul semnificativ de angajați din Londra ai companiei, precum și legăturile cu alte piețe.

Mega Image lansează propriul brand de produse ready meal CITEȘTE ȘI Mega Image lansează propriul brand de produse ready meal

“Motivele pentru schimbarea domiciliului erau întemeiate înainte de Brexit și rămân în continuare la fel“, se arată în comunicatul companiei.

McDonald’s face obiectul unei anchete UE oficiale cu privire la tratamentul fiscal aplicat companiei de către Luxemburg. Potrivit Comisiei Europene, compania ar putea să beneficieze în Luxemburg de un tratament fiscal favorabil ce încalcă normele UE privind ajutoarele de stat, în condițiile în care, în baza a două soluții fiscale anticipate emise de autoritățile luxemburgheze în 2009, sucursala McDonald’s din Luxemburg (McDonald’s Europe Franchising) nu a plătit impozit pe profit în statul european începând cu această dată, deși a înregistrat profituri ridicate.

Investigația a fost lansată în decembrie anul trecut, după ce mai mai multe organizații sindicale din Europa și SUA au acuzat compania că a evitat plata unor taxe de  aproximativ 1 miliard de euro în perioada 2009-2013.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
mcdonald’s
sediu fiscal
marea britanie
luxemburg
ancheta
taxe