Acțiunile europene încep săptămâna în scădere

Acțiunile europene încep săptămâna în scădere
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 23 mai 2016

Acțiunile europene înregistrează scăderi luni, afectate, printre altele, de datele care sugerează încetinirea activității economice în zona euro, transmite MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În jurul orei 15:30, indicele Stoxx Europe 600 era în scădere cu 0,4% după ce, pe parcursul ședinței, a coborât cu până la 0,8%.

Potrivit unui indice calculat de Markit pe baza unui sondaj în rândul managerilor de companii, activitatea economică în zona euro a încetinit în mai. Astfel, indicele Markit s-a redus la 52,9 de puncte luna aceasta, de la 53 de puncte cu o lună în urmă, deși analiștii anticipau o îmbunătățire a indicatorului. Totodată, datele Markit sugerează că economia ar putea încetini și în următoarele luni.

Acțiunile Bayer erau în scădere cu circa 4% pe bursa de la Frankfurt, după ce grupul german din industria chimică a anunțat că va plăti, în numerar, aproximativ 62 de miliarde de dolari, echivalentul a 122 de dolari pe acțiune, pentru preluarea companiei americane Monsanto, lider pe piața globală a producătorilor de semințe. Prețul oferit este cu 37% peste prețul de închidere al acțiunilor Monsanto în data de 9 mai, cu o zi înainte de înaintarea oferte de preluare.

Bayer a anunțat că dorește să preia Monsanto pentru a crea cel mai mare furnizor mondial de semințe modificate genetic și erbicide

Acțiunile producătorului auto italian Fiat Chrysler Automobiles erau în scădere cu aproape 5% pe bursa de la Milano după ce, potrivit publicației germane Bild am Sonntag, autoritățile din Germania bănuiesc că Fiat a utilizat dispozitive pentru falsificarea nivelului emisiilor poluante. Autoritatea germană din domeniul auto (KBA) a trimis un raport către Comisia Europeană și autoritățile italiene, prin care acestea sunt informate oficial despre posibilitatea ca Fiat să fi utilizat dispozitive ilegale pe unele modele diesel.

Potrivit unor surse din Ministerul german al Transporturilor, dacă informațiile vor fi confirmate, producătorul riscă ca modele implicate să nu mai fie comercializate pe piața din Germania. 

Acțiunile europene sunt afectate și de scăderea cotațiilor petrolului, în urma comentariilor unui oficial iranian, care a reiterat faptul că țara nu ia în calcul, cel puțin deocamdată, plafonarea producției și exporturilor. Astfel, indicele Stoxx Europe 600 OIl & Gas, care surprinde evoluția acțiunilor companiilor din petrol și gaze, era în coborâre cu circa 1,3%.

viewscnt
Afla mai multe despre
stoxx europe 600
markit
bayer
fiat
actiuni
burse