Acțiunile europene - la maximul ultimei luni pe fondul așteptărilor că BCE a încheiat ciclul majorărilor

Acțiunile europene - la maximul ultimei luni pe fondul așteptărilor că BCE a încheiat ciclul majorărilor
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 14 sep 2023

Acțiunile europene s-au apreciat puternic joi, până la cel mai ridicat nivel din ultima lună, pe fondul așteptărilor că Banca Centrală Europeană (BCE) nu va mai majora dobânzile în viitorul apropiat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

BCE a majorat dobânda de referință cu 0,25 puncte procentuale astăzi, până la un maxim istoric de 4%, însă a semnalat că a ajuns, probabil, la sfârșitul ciclului său de înăsprire.

"Pe baza evaluării sale actuale, Consiliul guvernatorilor consideră că ratele dobânzilor reprezentative ale BCE au atins niveluri care, menținute pe o durată suficient de îndelungată, vor contribui substanțial la revenirea la momentul oportun a inflației la nivelul țintei", potrivit comunicatului remis la finele ședinței de politică monetară.

EXCLUSIV Antifrauda a identificat, în controale, venituri din criptomonede de peste 1 miliard de lei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Antifrauda a identificat, în controale, venituri din criptomonede de peste 1 miliard de lei

Indicele regional Stoxx Europe 600 a urcat cu 1,52%, la 460,86 de puncte, cea mai ridicată valoare după 10 august. Băncile, companiile din minerit și acțiunile din sectorul energetic au condus creșterile.

Sectorul auto a subperformat, după ce China a criticat decizia Uniunii Europene de a lansa o investigație privind subvențiile guvernamentale acordate producătorilor chinezi de vehicule electrice.

În timp ce președinta BCE, Christine Lagarde, a subliniat că “nu poate spune că am ajuns la un vârf” al ratelor, managerii financiari intervievați de Bloomberg au declarat, aproape în unanimitate, că se așteaptă ca banca centrală să fi încheiat seria majorărilor.

"Practic, piețele se bucură că acesta este sfârșitul ciclului și de aceea chiar și această majorare a ratei cu 25 de puncte de bază este întâmpinată de o revenire puternică", a comentat Pooja Kumra, analist la TD Securities, citat de Reuters.

Indicele FTSE 100 de la Londra s-a apreciat cu 2%, DAX de la Frankfurt a avansat cu circa 1%, iar referința CAC 40 de la Paris a urcat cu 1,1%.

La New York, indicele Dow Jones consemna un avans de 0,9% în jurul orei 19:30, în timp ce S&P 500 și Nasdaq Composite se apreciau cu aproximativ 0,8% fiecare.

Acțiunile producătorului de cipuri Arm Holdings, cu sediul în Marea Britanie și controlat de conglomeratul japonez SoftBank, s-au apreciat cu până la 20% în debutul tranzacțiilor pe bursa newyorkeză, până la 61,99 dolari, cu aproape 12 dolari peste prețul de 51 dolari stabilit în urma ofertei publice.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
cresteri burse
bce
dobanzi bce
arm holdings ipo