Acțiunile europene, la maximul ultimelor 12 luni înaintea ședinței de politică monetară a BCE

Acțiunile europene, la maximul ultimelor 12 luni înaintea ședinței de politică monetară a BCE
scris 11 mar 2021

Acțiunile europene au urcat la maximul ultimului an în prima parte a tranzacțiilor de joi, pe fondul atenuării temerilor privind accelerarea inflației și al așteptărilor privind extinderea măsurilor de stimulare de către Banca Centrală Europeană (BCE) la ședința de politică monetară.

Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 s-a apreciat cu peste 0,3% în debutul sesiunii, până la un maxim intraday de 423,81 puncte, cel mai ridicat nivel din ultimele 12 luni.

Euro Stoxx 50, indice care urmărește cele mai mari 50 de companii din zona euro, a urcat la maximul ultimilor 13 ani, potrivit Reuters.

Subscrieri în valoare de 70 milioane euro, pentru titlurile de stat puse în vânzare de Ministerul Finanțelor prin Fidelis CITEȘTE ȘI Subscrieri în valoare de 70 milioane euro, pentru titlurile de stat puse în vânzare de Ministerul Finanțelor prin Fidelis

Acțiunile din sectoarele minier, retail și tehnologie dau tonul creșterilor, cu aprecieri între 1% și 1,7%.

În SUA, indicele Dow Jones a închis, în premieră, peste pragul psihologic de 32.000 de puncte miercuri, după ce Camera Reprezentanților și-a dat avizul final asupra unui nou program masiv de stimulare a economiei și populației afectate de pandemie, în valoare de 1.900 miliarde de dolari.

Scăderea randamentelor obligațiunilor guvernamentale contribuie la sentimentul pozitiv din piețe, investitorii așteptând acum remarcile președintei BCE după ședința de politică monetară de astăzi.

Analiștii estimează că BCE va dori să calmeze piețele, îngrijorate de perspectiva creșterii dobânzilor, semnalând accelerarea programului de achiziții de active din zona euro.

În jurul prânzului (ora României), Stoxx Europe 600 se aprecia cu 0,27% față de referință, cu creșteri pe majoritatea burselor: +0,10% pentru indicele FTSE 100 de la Londra, +0,24% pentru CAC 40 de la Paris, +0,78% pentru FTSE MIB de la Milano și 0,45% pentru IBEX 35 de la Madrid.

La Frankfurt, indicele de referință DAX consemna un declin de sub 0,1%.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
bce
politica monetara
relaxare cantitativa
dow jones
randamente obligatiuni