Grupul din care face parte fostul Sidex Galați riscă insolvența, după prăbușirea principalului său furnizor de capital de lucru

Grupul din care face parte fostul Sidex Galați riscă insolvența, după prăbușirea principalului său furnizor de capital de lucru

Sanjeev Gupta

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 9 mar 2021

Grupul GFG Alliance al miliardarului indian Sanjeev Gupta, din care face parte și combinatul siderurgic român Liberty Galați, fostul Sidex, riscă să ajungă în insolvență din cauza prăbușirii principalului său furnizor de credite pentru capital de lucru, compania financiară Greensill Capital a omului de afaceri australian Lex Greensill, care a solicitat recent protecție față de creditori în justiția britanică.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Executivi din cadrul imperiului lui Gupta au programată marți o întâlnire cu sindicatele din cadrul întreprinderilor GFG Alliance din Marea Britanie, scrie Bloomberg. Grupul are circa 35.000 de angajați în 30 de țări. Sindicatele sunt îngrijorate în legătură cu posibilul impact asupra locurilor de muncă și i-au cerut lui Gupta să le explice clar ce înseamnă insolvența Greensill Capital pentru activitatea din UK a GFG Alliance și cum intenționează să protejeze joburile muncitorilor.

Potrivit sursei citate, Greensill a depus luni un document la tribunal în care afirmă că GFG Alliance, principalul său client, se confruntă cu "dificultăți financiare severe". În document se menționează că grupul lui Gupta a trimis pe 7 februarie o scrisoare către Greensill în care scrie că, dacă Greensill nu îi va mai furniza finanțare pentru capital de lucru, se va "prăbuși în insolvență".

Șeful Ford Europa anunță - modelul Puma fabricat la Craiova a depășit Fiesta la vânzări. Producția SUV-ului EcoSport va continua la uzina din Oltenia CITEȘTE ȘI Șeful Ford Europa anunță - modelul Puma fabricat la Craiova a depășit Fiesta la vânzări. Producția SUV-ului EcoSport va continua la uzina din Oltenia

Tot acolo, Greensill mai afirmă că a încetat să finanțeze GFG Alliance la începutul lunii martie, moment din care grupul-mamă al Liberty Galați ar fi început să înregistreze restanțe la obligațiile sale de plată. Greensill și-a evaluat expunerea totală pe grupul lui Gupta la peste 5 miliarde dolari.

Un purtător de cuvânt al GFG Alliance a refuzat să comenteze documentul și a reiterat în schimb un mesaj transmis de grup săptămâna trecută, potrivit căruia operațiunile sale se derulează normal, beneficiind de "condiții avantajoase de piață ce generează vânzări și fluxuri de numerar robuste".

UPDATE ora 17.26 Magnatul britanic Sanjeev Gupta le-a spus sindicatelor din Regatul Unit că afacerea sa, Liberty Steel, dispune de o finanțare adecvată și caută alternative pe termen lung, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Pe de altă parte, instituția de credit Wyelands Bank, parte a GFG Alliance, a fost obligată să le returneze clienților retail depozitele constituite la ea, sub supravegherea Băncii Angliei, care a luat această măsură din cauza îngrijorărilor cu privire la nivelul ridicat al expunerii băncii asupra restului grupului.

CEDO condamnă România pentru expulzarea unui tunisian din motive de securitate națională CITEȘTE ȘI CEDO condamnă România pentru expulzarea unui tunisian din motive de securitate națională

De asemenea,Banca Centrală Europeană (BCE) le-a cerut băncilor europene să trimită detalii în legătură cu împrumuturile acordate companiei financiare Greensill și GFG Alliance, principalul client al firmei britanice, potrivit Financial Times.

Surse BCE au precizat că, deși băncile europene vor trebui să dea detalii despre finanțările acordate Greensill și GFG Alliance, procedura este una formală și nu există riscuri la adresa stabilității financiare în zona euro.

Totuși, potrivit Sunday Telegraph, grupul GFG Alliance ar putea fi nevoit să vândă o parte dintre active pentru a obține lichidități. Potrivit surselor publicației britanice, companii rivale și-au exprimat deja interesul pentru active deținute de divizia Liberty, printre care combinatul din Hayange (Franța), achiziționat anul trecut.

Plan gândit în România: Adeverință de vaccinare sau test negativ impuse pentru acces la evenimente în aer liber CITEȘTE ȘI Plan gândit în România: Adeverință de vaccinare sau test negativ impuse pentru acces la evenimente în aer liber

Greensill, care acordă credite pentru capital de lucru, a ajuns pe marginea prăpastiei după ce Credit Suisse i-a retras o finanțare de 10 miliarde de dolari. În acest context, Greensill a angajat o companie care să o ajute cu un eventual proces de restructurare și își negociază, totodată, vânzarea operațiunilor către fondul de private-equity Apollo Global Management.

Mai mult, divizia bancară germană a Greensill se află în pragul unei investigații penale, după ce autoritatea de supraveghere a industriei financiare de la Berlin i-a acuzat de manipulare pe șefii acesteia în legătură cu modul în care au trecut în contabilitate unele tranzacții cu GFG Alliance. Băncii i s-a interzis să mai intre în relații de afaceri cu clienții, din cauza "riscului iminent" de supraîndatorare cu care se confruntă aceasta.

În 2019, compania Liberty House din cadrul GFG Alliance a finalizat achiziția combinatului siderurgic Galați și a altor active europene de la ArcelorMittal. După cum a relatat în exclusivitate Profit.ro, recent s-au purtat discuții și cu privire la o posibilă preluare de către Liberty a activelor funcționale ale Combinatului de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște.

Anul trecut, Gupta a anunțat în cadru oficial la Galați o investiție de 1,2 miliarde euro cu sprijinul statului român în combinatul siderurgic Liberty (fostul Sidex), pentru ca acesta să devină neutru din punct de vedere al emisiilor CO2, investiție dublată de un parteneriat cu Romgaz în vederea construirii unei centrale pe gaze care să alimenteze combinatul.

viewscnt
Afla mai multe despre
liberty
liberty house
gfg allance
greensill
sanjeev gupta
otel
liberty galati