Acțiunile europene scad puternic după noul test cu rachetă al Phenianului. Euro sare de 1,2 dolari pentru prima dată în peste 2 ani

Acțiunile europene scad puternic după noul test cu rachetă al Phenianului. Euro sare de 1,2 dolari pentru prima dată în peste 2 ani
scris 29 aug 2017

Acțiunile europene au scăzut puternic în debutul tranzacțiilor de marți, afectate de un val de vânzări pe piețele internaționale după ce Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă balistică, care a survolat nordul Japoniei. Reaprinderea tensiunilor dintre Phenian și comunitatea internațională i-a determinat pe investitori să se îndreptre spre activele cu risc scăzut, precum yenul și aurul.

Coreea de Nord a lansat, marți dimineața, o rachetă ce a survolat insula Hokkaido, din nordul Japoniei și a aterizat în Oceanul Pacific. Este prima rachetă lansată deasupra teritoriului Japoniei din 2009, când Phenianul a efectuat mai multe teste anunțate în prealabil.

Premierul nipon, Shinzo Abe, a catalogat acțiunea Phenianului drept o “amenințare gravă, fără precedent”, iar Consiliul de Securitate al ONU a programat o reuniune de urgență.

Uraganul Harvey ar putea fi cel mai important aliat al OPEC în tentativa de majorare a prețului țițeiului CITEȘTE ȘI Uraganul Harvey ar putea fi cel mai important aliat al OPEC în tentativa de majorare a prețului țițeiului

Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 consemna un declin de aproape 1,5% în jurul orei 11:30 (ora României), până la 366,85 puncte, cel mai scăzut nivel de la începutul lunii februarie. Luni, Europe 600 a scăzut cu 0,5%, afectat de aprecierea euro și de declinul acțiunilor energetice, în contextul închiderii mai multor rafinării din SUA.

“Fuga” investitorilor către așa numitele active de refugiu s-a reflectat în creșterea prețurilor acestora. Aurul a urcat la cel mai ridicat nivel din acest an, tranzacționându-se la peste 1.331 dolari/uncie, în timp ce euro a depășit pragul de 1,2 dolari pentru prima oară începând cu ianuarie 2015.

În SUA, randamentul obligațiunilor pe 10 ani a scăzut la 2,13%, cel mai mic randament înregistrat de la începutul anului. Cotațiile contractelor futures pe indicele Dow Jones Industrial Average se depreciază cu 0,6% (-125 puncte), cele cu activ suport pe S&P 500 scad cu 0,8% (-19,20 puncte), iar cele pe indicele Nasdaq cu 1,02% (-57 puncte).

Indicele DAX 30, de referință pe bursa de la Frankfurt, înregistrează un declin de 1,7%, bursa de la Paris este în scădere cu 1,4%, piața londoneză cu 1,3%, iar IBEX 35, principalul indice de la Madrid, se depreciază cu 1,1%.

La București, indicele BET scade cu 0,83%, iar BETPlus cu 0,88%.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
actiuni europene
coreea de nord
japnoia
racheta
euro
aur