Euro a urcat la cel mai ridicat nivel în raport cu dolarul din ultimii doi ani și jumătate. Moneda europeană se apropie de 1,2 dolari

Euro a urcat la cel mai ridicat nivel în raport cu dolarul din ultimii doi ani și jumătate. Moneda europeană se apropie de 1,2 dolari
scris 28 aug 2017

Euro s-a apreciat luni în fața principalelor valute rivale, punând presiune pe acțiunile companiilor europene, care se tranzacționează la cel mai scăzut nivel din ultimele două săptămâni. Moneda unică a zonei euro a atins un maximul ultimilor doi ani și jumătate în raport cu dolarul american și se îndreaptă spre pragul de 1,2 unități.

Aprecierea euro survine în contextul în care președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, s-a abținut, în discursul de vineri de la Jackson Hole, să comenteze asupra traiectoriei ascendente înregistrate de moneda europeană în ultimele luni, traderii care pariază pe continuarea trendului interpretând tăcerea drept un semnal pozitiv.

În jurul orei 14:30, euro era cotat la 1,1939 dolari, după ce pe parcursul ședinței a atins un maxim intraday de 1,1965 dolari, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2015.

Euro testează pragul de 4,60 lei, atingând un nivel maxim al ultimelor două luni CITEȘTE ȘI Euro testează pragul de 4,60 lei, atingând un nivel maxim al ultimelor două luni

Moneda europeană este pe cale să înregistreze a șasea lună consecutivă de apreciere în fața dolarului, cea mai lungă perioadă de câștiguri din ultimii cinci ani, scrie MarketWatch.

Draghi și șefa Fed, Janet Yellen, au refuzat să comenteze asupra viitoarelor decizii de politică monetară la simpozionul anual de la Jackson Hole, din statul american Wyoming, însă președintele BCE a sugerat că ratele dobânzilor vor rămâne scăzute și după ce instituția pe care o conduce va finaliza programul de cumpărare de active din zona euro.

Totodată, Draghi a reiterat că economia zonei euro își continuă recuperarea.

“Așteptările în privința unei majorări a dobânzii-cheie rămân scăzute, în timp ce BCE ar putea să furnizeze indicii referitoare la o reducere a achizițiilor de active chiar săptămâna viitoare, când are loc următoarea ședință de politică monetară”, spune Charalambos Pissouros, senior analist la IronFX.

Între timp, acțiunile principalelor companii europene s-au depreciat în prima parte a sesiunii bursiere de astăzi, afectate de creșterea euro.

Indicele Euro Stoxx, ce urmărește evoluția titlurilor din zona euro, a scăzut cu până la 0,7%, la cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni, în timp ce indicele paneuropean Stoxx Europe 600 consemna un declin de 0,2%.

viewscnt
Afla mai multe despre
euro
dolar
evolutii
apreciere
mario draghi