Acțiunile italiene și euro, puternic afectate de perspectiva tensionării relațiilor dintre Roma și Bruxelles

Acțiunile italiene și euro, puternic afectate de perspectiva tensionării relațiilor dintre Roma și Bruxelles

Foto: Wikimedia Commons

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 16 mai 2018

Euro a coborât la minimul acestui an față de dolarul american miercuri, iar acțiunile italiene s-au depreciat puternic, pe fondul temerilor privind o eventuală tensionare a relațiilor dintre Roma și Bruxelles, după ce în presă au apărut informații potrivit cărora principalele partide populiste italiene vor să ceară ștergerea datoriilor și renegocierea contribuțiilor la bugetul Uniunii Europene.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit unui document obținut de Huffington Post Italia și publicat marți seara, partidul de extremă dreapta Liga și Mișcarea 5 Stele (M5S), aflate aproape de formarea unui guvern de coaliție, iau în calcul să ceară Băncii Centrale Europene (BCE) ștergerea unor datorii de 250 miliarde de euro și vor să schimbe radical relațiile cu restul statelor din UE.

Printre propunerile discutate de liderii celor două formațiuni politice se numără renegocierea contribuției Italiei la bugetul UE și posibilitatea renunțării la moneda euro.

După ce în anul 2017 a ieșit din zodia pierderilor, Altur Slatina afișează un rezultat negativ mic la T1 CITEȘTE ȘI După ce în anul 2017 a ieșit din zodia pierderilor, Altur Slatina afișează un rezultat negativ mic la T1

Reprezentanții celor două partide au declarat că documentul publicat de Huffington Post Italia nu mai este de actualitate, în prezent fiind discutată o versiune modificată a propunerilor, ce nu mai abordează subiectul ireversibilității euro.

În pofida declarațiilor, investitorii europeni sunt îngrijorați de evenimentele politice din Peninsulă, sentiment care s-a reflectat în creșterea costurilor de finanțare pentru guvernul de la Roma, scrie MarketWatch.

Randamentul obligațiunilor pe 10 ani a urcat peste pragul de 2% pentru prima oară din luna martie, tranzacționându-se la cel mai ridicat nivel din ultimele aproape patru luni.

Euro s-a depreciat cu 0,43% față de dolarul american, până la 1,1786 unități, cea mai scăzută cotație din acest an. Față de francul elvețian, euro a coborât la minimul ultimelor cinci săptămâni.

FTSE MIB, indicele de referință al bursei de la Milano, a suferit astăzi un recul de 2,32%, cel mai amplu declin zilnic începând cu 2 martie, cu acțiunile bancare printre cele mai afectate.

La nivel european, indicele Stoxx Europe 600 s-a apreciat cu 0,21%, până la 393,21 puncte, susținut de creșteri apropiate consemnate pe bursele din Frankfurt (+0,20%), Londra (+0,15%) și Paris (+0,26%).

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni
italia
euro
obligatiuni
ue