Activitatea economică din zona euro a crescut peste așteptări. Avertisment cu privire la presiunile inflaționiste

Activitatea economică din zona euro a crescut peste așteptări. Avertisment cu privire la presiunile inflaționiste
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 21 feb 2022

Activitatea din zona euro a crescut peste așteptări în februarie, în contextul relaxării măsurilor de limitare a răspândirii Covid-19, potrivit unui sondaj realizat de IHS Markit.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Conform unei prime estimări, indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie și sectorul serviciilor, a urcat luna aceasta la 55,8 puncte, de la 52,3 puncte în ianuarie. Analiștii anticipau un nivel de 52,7 puncte.

Nivelul actual al indicatorului este cel mai mare din ultimele 5 luni.

ULTIMA ORĂ MedLife obține o promovare importantă, alături de alte 4 acțiuni care intră în structura indicilor FTSE Russell. Retrogradare pentru titlurile Bittnet CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ MedLife obține o promovare importantă, alături de alte 4 acțiuni care intră în structura indicilor FTSE Russell. Retrogradare pentru titlurile Bittnet

De ce este important: Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

"Economia zonei euro și-a recăpătat avântul în februarie, deoarece relaxarea restricțiilor de combatere a Covid a condus la revenirea cererii pentru numeroase servicii, cum ar fi călătoriile, turismul și activitățile recreative, și a contribuit la atenuarea blocajelor din lanțurile de aprovizionare. Optimismul mediului de afaceri a crescut, de asemenea, în contextul în care companiile așteaptă continuarea relaxării restricțiilor, ceea ce încurajează și creșterea numărului de angajări", potrivit Markit.

Cu toate acestea, deși s-au temperat, limitările pe partea de ofertă se mențin, notează Markit. Ca atare, cererea a depășit din nou oferta, oferind producătorilor și furnizorilor de servicii puterea de stabilire a prețurilor. În același timp, creșterea costurilor la enerie și salariile în creștere au majorat presiunile inflaționiste, ceea ce a dus la cea mai mare creștere a prețurilor de vânzare din istoria de 25 de ani a sondajului realizat de Markit.
 
Și analiștii ING avertizează că datele sunt și un semnal de alarmă cu privire la presiunile inflaționiste.

"Indicatorul pentru luna februarie a arătat că încetinirea din această iarnă a fost una pe termen scurt. Sondajul sugerează accelerarea creșterii economice, dar indică și efecte asupra prețurilor din serivicii și producție. Indicatorul PMI adaugă motive pentru ca Banca Centrală Europeană (BCE) să devină mai agresivă", potrivit unei note publicate de ING.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
pmi
activitate economica
economie
zoma euro
markit
inflatie