Analiștii se așteaptă la o scădere a prețurilor acțiunilor la bursele internaționale, din cauza războiului dintre Israel și Hamas

Analiștii se așteaptă la o scădere a prețurilor acțiunilor la bursele internaționale, din cauza războiului dintre Israel și Hamas
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 oct 2023

Războiul dintre Israel și Hamas a accentuat atenția investitorilor asupra riscurilor geopolitice în creștere pentru piețele financiare, în timp ce investitorii așteaptă să vadă dacă conflictul se atrage în conflict și alte țări, cu potențialul de a crește și mai mult prețurile petrolului și de a da o nouă lovitură economiei mondiale, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a promis duminică că ”va demola Hamas”, în timp ce armata sa pregătea operațiuni la sol în Gaza pentru a elimina gruparea militantă, al cărei atacmortală prin orașele de graniță israeliene a uimit națiunea, scrie News.ro.

FOTO Termen sumbru avansat pentru finalizarea autostrăzii Ploiești – Brașov CITEȘTE ȘI FOTO Termen sumbru avansat pentru finalizarea autostrăzii Ploiești – Brașov

Prețurile petrolului au crescut cu aproape 6% vineri, deoarece investitorii au estimat posibilitatea unui conflict mai larg din Orientul Mijlociu.

Primul indicator al reacției la evoluțiile din weekend va veni probabil când petrolul va începe să fie tranzacționat în Asia, duminică.

”Se pare că ne îndreptăm către o invazie terestră masivă a Gaza și o pierdere de vieți omenești pe scară largă”, a spus Ben Cahill, cercetător principal în Programul privind securitatea energetică și schimbările climatice la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) .

”De fiecare dată când avem un conflict de această amploare, vom avea o reacție a pieței”, a spus acesta.

Reacția pieței de săptămâna trecută a fost relativ liniștită, deși moneda israeliană șekel a înregistrat un mare impact

”Nu am nicio idee dacă piețele se vor comporta relativ binwe în continuare. Depinde aproape sigur dacă acest ultim conflict rămâne localizat sau dacă escaladează într-un război mai larg din Orientul Mijlociu”, a declarat Erik Nielsen, consilier economic șef al grupului la UniCredit.

Indicele american S&P 500 a scăzut vineri cu 0,5%. Activele de refugiu au devenit mai atractive, prețul aurului a crescut vineri cu peste 3% vineri, iar dolarul american a atins un maxim de o săptămână.

Ferrari a început să accepte plata în criptomonede a mașinilor sale sport de lux în SUA și o va face și în Europa CITEȘTE ȘI Ferrari a început să accepte plata în criptomonede a mașinilor sale sport de lux în SUA și o va face și în Europa

Un conflict în expansiune ar determina probabil ca inflația și, ca produs secundar, ratele dobânzilor din întreaga lume să se accelereze și mai mult, a declarat Bernard Baumohl, economist-șef global la The Economic Outlook Group din Princeton, New Jersey.

Cu toate acestea, în timp ce inflația și dobânzile din alte țări vor crește probabil în acest scenariu cel mai rău, Statele Unite ar putea fi o excepție, deoarece investitorii străini investesc capital în ceea ce ei consideră un refugiu sigur în timpul conflictului global, a menționat Baumohl.

”Ratele dobânzilor ar putea scădea. Așteptați-vă ca dolarul să se întărească”, a spus el.

În Europa, economiștii au spus că ștacheta pentru o nouă majorare a dobâzii de către Banca Centrală Europeană este ridicată.

Războiul dintre grupul islamist Hamas și Israel prezintă unul dintre cele mai semnificative riscuri geopolitice pentru piețele petroliere de la invadarea Ucrainei de către Rusia anul trecut.

”Dacă războiul din Ucraina ne-a învățat ceva, nu este să subestimăm efectul geopoliticii”, a spus economistul european al Nomura George Moran, în podcastul băncii din săptămâna următoare.

Alte piețe de energie ar putea fi afectate, așa cum s-a văzut în evoluțiile recente, cum ar fi cazul Chevron, prin opririrea exporturilor de gaze naturale printr-o conductă submarină majoră între Israel și Egipt.

Creșterea prețului petrolului este puțin probabil să aibă un impact semnificativ asupra prețurilor gazelor din SUA sau asupra cheltuielilor consumatorilor, au observat analiștii.

Situația trebuie însă monitorizată, a spus Jack Ablin, director de investiții la Cresset Capital.

”Dacă dintr-o dată fie producția de petrol este tăiată, fie transportul petrolului este întrerupt, atunci cu siguranță acest lucru creează probleme nu doar pentru economii, ci și pentru piețe”, a spus el.

Petrolul, acțiunile companiilor petroliere și mărfurile în g

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
razboi