Allianz-Țiriac Asigurări închide anul 2022 cu prime de aproape trei miliarde de lei. Șoncutean, CEO: Un an instoric pentru companie, un an robust, care ne-a prins în formă

Allianz-Țiriac Asigurări închide anul 2022 cu prime de aproape trei miliarde de lei. Șoncutean, CEO: Un an instoric pentru companie, un an robust, care ne-a prins în formă
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 6 mar 2023

Allianz-Țiriac Asigurări, numărul doi în ierarhia de profil, a închis anul 2022 cu prime brute subscrise de aproape trei miliarde de lei, rezultat susținut și preluarea fostei Gothaer Asigurări (actualmente Allianz Țiriac Unit), al cărei aport a fost de 100 milioane de lei, a declarat directorul general al companiei, Virgil Șoncutean, într-o conferință de presă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"A fost un an istoric pentru companiei, un an robust, care ne-a prins în formă. Veniturile din prime subcrise din asigurări generale și de viață s-au apropiat de trei miliarde de lei, din care aportul fostei Gothaer Asigurări a fost de 100 milioane de lei. Avansul subscrierilor față de 2021 a fost de 40%", a afirmat reprezentantul societății.

Ținta Allianz-Țiriac Asigurări - vrea să vândă polițe de peste 3 miliarde de lei în 2025. Cât a plătit grupul german Allianz pentru preluarea Gothaer România, fără alte plăți asumate CITEȘTE ȘI Ținta Allianz-Țiriac Asigurări - vrea să vândă polițe de peste 3 miliarde de lei în 2025. Cât a plătit grupul german Allianz pentru preluarea Gothaer România, fără alte plăți asumate

Despăgubirile au cumulat 1,2 miliarde de lei, cu 53% mai mult comparativ cu 2021.

Profitul operațional a atins 250 milioane de lei, din care 90 milioane de lei reprezintă câștigul din plasamentele companiei, iar rezervele tehnice ale companiei însumează trei miliarde de lei.

Vânzările de asigurări pentru locuințe au crescut semnificativ după seismele recente din Turcia și județul Gorj CITEȘTE ȘI Vânzările de asigurări pentru locuințe au crescut semnificativ după seismele recente din Turcia și județul Gorj

Șoncutean a afirmat că portofoliul de subscrierie al companiei este echilibrat, în pofida contextului din piața RCA din 2021 și 2022.

"RCA reprezintă 50% din totalul subscrierilor. CASCO are o pondere de 16,2%, în timp ce polițele de proprietăți au o cotă de 10,7%. Segmentul asigurărilor de viață reprezintă 9,7%, iar polițele de sănătate au o pondere de 5%. RCA a crescut față de 2021 cu 60%, asigurările de proprietă cu 16%, iar cele de sănătate cu 23%", a spus directorul general al Allianz-Țiriac Asigurări.

În privința anului 2023, Șoncutean anticipează o o creștere a subscrierilor, dar procentul se va situa sub cel înregistrat în 2022.

"Va crește și profitabilitatea, cu toate că resimțim o presiune inflaționistă asupra costurilor. Vrem, de asemenea, să reducem ponderea RCA în total subscrieri de la aproape 50% la 40%", a mai spus șeful asigurătorului.

Groupama trimite în România aproape 200 milioane lei pe fondul creșterii puternice a cotei RCA CITEȘTE ȘI Groupama trimite în România aproape 200 milioane lei pe fondul creșterii puternice a cotei RCA

Cele mai mari despăgubiri plătite în 2022

Cea mai mare despăgubire din 2022 a fost de 5,2 milioane de lei și a fost plătită în baza unei asigurări RCA pentru un accident auto care a avut loc în străinătate și în urma căruia un pieton a decedat.

Pe linia asigurărilor de proprietăți, cea mai mare despăgubire, în valoare de 3,8 milioane de lei, a fost platită în urma unui incendiu la un parc de agrement. Despăgubiri similare au fost plătie în urma unei alunecări de teren care a afectat un parc fotovoltaic și a unui incendiu care a distrus toate echipamentele de producție ale unui client din industria textilă.

În cazul clienților persoane fizice, cea mai mare plată efectuată în baza unei asigurări de proprietate s-a situat la aproape 800.000 de lei. Despăgubirea a fost plătită în urma unui incendiu care a afectat locuința.

În cazul asigurărilor de sănătate, unde plățile sunt frecvente, cea mai mare despăgubire plătită a fost de 92.000 de lei, pentru o intervenție chirurgicală.

Potrivit ASF, compania deține locul doi în ierarhia de profil.

Compania are un capital social de 94,4 milioane de lei. Proprietarii asigurătorului sunt Allianz Holding Eins GmbH (Austria) - 52,1645%, Țiriac Asset Holdings Limited (Cipru), Cristian Constantinescu - 2,7325% și Gavril Mureșan - 0,31273%. Ultimii doi acționari au ocupat poziții de conducere în cadrul companiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
allianz
tiriac
asigurari
rezultate