CONFIRMARE ASF va propune plafonarea tarifelor pentru polițele RCA la nivelul din martie 2022. Scutire de taxă pentru asiguratori

CONFIRMARE ASF va propune plafonarea tarifelor pentru polițele RCA la nivelul din martie 2022. Scutire de taxă pentru asiguratori
scris 18 mar 2023

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va înainta, luni, Ministerului Finanțelor Publice o propunere privind stabilirea unor tarife pentru polițele RCA la nivelul celor din luna martie a anului trecut, dar și o altă propunere care vizează renunțarea la taxa de unu la sută aplicată companiilor de asigurări, după cum anunțase anterior Profit.ro.

Tarifele din primăvara anului 2022 pot fi văzute AICI

Cristian Roșu, vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), responsabil de sectorul Asigurări - Reasigurări din cadrul instituției, declarase anterior pentru Profit.ro că ASF lucrează la un draft de propunere care urmărește înghețarea prețurilor de vânzare a polițelor RCA la nivelul din august 2022 sau din martie 2022. Totodată, viceprețedintele ASF a precizat că Autoritatea va anula taxa de 1% din contravaloarea polițelor RCA vândute, taxă pe care asigurătorii o achită instituției. 

Florin Cîțu: Coaliția PSD-PNL a făcut la fel de mult rău românilor cât guvernarea Liviu Dragnea. Vreau să discutăm ieșirea de la guvernare CITEȘTE ȘI Florin Cîțu: Coaliția PSD-PNL a făcut la fel de mult rău românilor cât guvernarea Liviu Dragnea. Vreau să discutăm ieșirea de la guvernare

”Societățile de asigurări vor folosi tarifele din urmă cu un an de zile. Am avut discuții cu principalele societăți de asigurări ca pentru următoarea perioadă să se raporteze la tarifele efectiv practicate în urmă cu un an de zile. Mai mult, pentru a veni în sprijinul cetățenilor care doresc să-și facă o poliță RCA, Autoritatea va renunța la taxa de 1% pe care o aplică asigurătorilor. Cam astea sunt principalele propuneri pe care noi, luni, le vom înainta Ministerului de Finanțe. Vrem să avem stabilitate pe piața RCA, nu vrem să mai crească tarifele pe piață”, a declarat sâmbătă, într-o intervenție la Digi 24, și Valentin Ionescu, director general, în cadrul ASF, potrivit News.ro.

Acesta a precizat, răspunzând unor întrebări, că tarifele ar urma a fie raportate la cele din luna martie a anului trecut, iar în aceste condiții tarifele pentru polițele RCA ar urma să fie „ceva mai mici” decât cele din ultimele luni.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu a declarat vineri că sunt necesare o serie de soluții care să conducă la o scădere a prețurilor pe piața asigurărilor, o diversificare a jucătorilor și mai mult decât atât o întărire a acestor reglementări, pentru că nu este prima oară când România se confruntă cu o situație precum cea generată de decizia ASF de retragere a autorizației de funcționare a societății Euroins România. Ministrul a mai spus că vor fi discuții inclusiv cu Parlamentul, chiar săptămâna viitoare iar Autoritatea va veni cu mai multe soluții din care să fie alese cele mai bune.

Paradox: Ministrul Culturii inițiază scutiri după scutiri de la plata taxei de 1% pentru Fondul Cultural CITEȘTE ȘI Paradox: Ministrul Culturii inițiază scutiri după scutiri de la plata taxei de 1% pentru Fondul Cultural

”La acest moment, ASF va trebui să propună o serie de soluții pentru toți asigurații din piața de RCA din România, soluții care pot cuprinde diverse căi de acțiune, pe de o parte pentru cei asigurați la compania care a fost sancționată de către Autoritate (..) deoarece este instituția care reglementează și monitorizează și gestionează această piață, iar în funcție de soluțiile propuse, pot să vă asigur că Guvernul va lua acele măsuri, cele mai bune măsuri, pentru că pot fi mai multe soluții cu care să vină, astfel încât românii să fie protejați”, a spus ministrul Finanțelor.

Acesta a adăugat: ”Toți vedem că prețurile la aceste asigurări sunt extraordinar de mari și cred că trebuie să venim cu o serie de soluții care să conducă la o scădere a prețurilor pe piață, o diversificare a jucătorilor din zona aceasta și mai mult decât atât poate o întărire a acestor reglementări pentru că nu este prima oară când România se confruntă cu această situație”
viewscnt
Afla mai multe despre
asf
plafonare
polițe
tarife
martie
2022
taxa
1%
asiguratori
scutire