MetLife va vinde polițe în România prin două subsidiare din Irlanda. Metropolitan Life va fi închisă și scapă de supravegherea ASF

MetLife va vinde polițe în România prin două subsidiare din Irlanda. Metropolitan Life va fi închisă și scapă de supravegherea ASF
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 31 ian 2016

Vânzarea polițelor grupului american MetLife în România va fi efectuată prin două societăți înființate la începutul acestui an, de către doi asigurători din Irlanda, care vor prelua, anul acesta, portofoliul de peste un milion de polițe al Metropolitan Life Romania, al treilea mare jucător local după volumul primelor subscrise.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Transferul portofoliului Metropolitan Life Romania va fi însoțit de preluarea prin absorbție a companiei de către Metlife Europe Limited (MEL), un asigurător din Dublin (Irlanda). “MEL va desfășura în continuare activități de asigurare de viață pe teritoriul României printr-o sucursală stabilită în România și, odată cu finalizarea operațiunii de fuziune, Metropolitan Life Romania își va înceta existența și va fi radiată din Registrul Comerțului București”, se arată în proiectul de fuziune al celor companii publicat recent în Monitorul Oficial.

Subsidiara MEL în România va fi Metropolitan Life Asigurări Metlife Europe Limited Dublin Sucursala București, societate înființată la începutul acestui an, al cărei obiect este activitatea de asigurări de viață.

În prima parte a anului 2015, Metropolitan Life Romania a publicat pe propria pagină web un anunț prin care informa clienții de intenția de transfer integral al portofoliului de asigurări de viață și parțial al celui de asigurări generale către Metlife Europe Limited (MEL), o companie de asigurări de viață, înregistrată, supravegheată și reglementată în Irlanda.

Într-un alt anunț, asigurătorul român făcea cunoscută intenția de transfer parțial al portofoliului de asigurări în ceea ce privește riscurile de pierdere involuntară a locului de muncă către Metlife Europe Insurance Limited (MELI), un asigurător înregistrat, supravegheat și reglementat în Irlanda.

“Condițiile generale și speciale ale contractelor de asigurare relevante încheiate de Metropolitan Life Romania rămân neschimbate și vor fi preluate ca atare de MEL, respectiv MELI”, se precizează în anunțuri.

Subidiara MELI în România va fi societatea Metropolitan Life Asigurări Metlife Europe Insurance Limited Dublin Sucursala București, înființată la începutul acestui an, care va desfășura alte activități de asigurări (exceptând asigurările de viață), potrivit datelor de la Registrul Comerțului.

Subsidiarele asigurătorilor din Irlanda sunt societăți cu răspundere limitată (SRL) și o au ca reprezentant legal pe Emilia Bunea, actualul director general al Metropolitan Life Romania.

“MEL propune înființarea unei sucursale în România care să desfășoare, începând cu data efectivă (a fuziunii - n.r.), activitățile privind asigurările de viață desfășurate de Metropolitan Life Romania. Aceasta sucursală va fi înființată de MEL și autorizată de Banca Centrală a Irlandei (BCI)”, se arată în proiectul de fuziune.

Documentul precizează că sucursala MEL din România va fi supravegheată, în principal, de BCI.

“Autoritatea de reglementare din România (Autoritatea de Supraveghere Financiară – n.r.) va avea, de asemenea, anumite puteri de supraveghere limitate asupra acesteia, în conformitate cu legislația Comunității Europene, a Irlandei, a României și a statului membru relevant”, se mai spune în document.

Grup de lucru ASF: Asiguratul RCA trebuie să aibă dreptul la o evaluare independentă a daunelor CITEȘTE ȘI Grup de lucru ASF: Asiguratul RCA trebuie să aibă dreptul la o evaluare independentă a daunelor

Conform proiectului de fuziune publicat în Monitorul Oficial, activul și pasivul Metropolitan Life Romania care va fi transferat către MEL ca rezultat al fuziunii a fost evaluat la 82 miloane de euro la 31 decembrie 2014.

Documentul a fost întocmit de PricewaterhouseCoopers în iulie 2015.

MEL are un capital social de 100 milioane de euro și, după fuziunea cu Metropolitan Life Romania, va fi majorat cu 227.079 euro.

Metropolitan Life Romania are un capital social de 336,01 milioane de lei și este deținut de MetLife EU Holding Company Limited (Irlanda) – 99,99% și International Technical and Advisory Services (ITAS) Limited (SUA) – 0,01%.

“MetLife EU Holding și ITAS, în calitate de acționari ai Metropolitan Life Romania, vor deveni acționari în MEL și vor dobândi acțiunile emise cu privire la fuziune proporțional cu fiecare din participațiile existente în Metropolitan Life Romania” se arată în proiectul de fuziune.

Cu peste 140 de ani de experiență, grupul american MetLife este un jucător global în domeniul asigurărilor, anuităților, produselor de pensie și programelor de beneficii pentru angajați. În prezent, grupul MetLife funcționează în Europa prin filialele și sucursalele din Uniunea Europeană.

Grupul american, se arată în proiectul de fuziune, urmărește să devină un important furnizor pan-european de soluții de anuități variabile, de asigurări de riscuri și de protecție.

“Pentru a ajuta la realizarea acestui obiectiv, MetLife își propune să creeze o configurație eficientă a activităților de afaceri, utilizând directivele europene cadru privind asigurările pentru a pasaporta activitățile către UE, de la un furnizor unic al asigurărilor de viață. Grupul MetLife a fost influențat în această analiză și de modificările iminente ale legilor europene relevante pentru asigurători, în special setul de directive Solvency II”, se mai spune în document.

Omniasig și Carpatica, interesate să asigure CASCO parcul auto al deputaților CITEȘTE ȘI Omniasig și Carpatica, interesate să asigure CASCO parcul auto al deputaților

Prevederile Solvency II au intrat în vigoare în România de la începtul acestui an.

Solvency II urmărește creșterea stabilității pieței asigurărilor și presupune cerințe de capital suplimentar și, implicit, costuri mai mari pentru companiile de profil, suportate în final de consumatori, care vor plăti mai mult pentru polițe, spun specialiștii din domeniul asigurărilor.

În plus, pe lângă infuziile de capital suplimentar, asigurătorii vor cheltui fonduri semnificative pentru adaptarea sistemelor informatice.

MetLife se așteaptă ca reorganizarea și centralizarea operațiunilor europene ale grupului să conducă la eficientizarea activității, prin deținerea capitalului într-o singură entitate, comparativ cu jurisdicții și entități multiple în prezent.

De asemenea, operațiunea va facilita o perspectivă consolidată a riscurilor grupului MetLife și va furniza beneficii de diversificare care vor fi luate în considerare conform setului de directive Solvency II, se mai spune în document.

În aprilie 2014, fostul director general al AXA Life Asigurări, Violeta Ciurel, afirma că aplicarea noilor reguli europene privind solvabilitatea va aduce o revoluție pe piața asigurărilor din România, urmând să aibă loc fuziuni, achiziții sau chiar ieșirea unor companii de pe piață.

Un alt efect al introducerii Solvency II va fi transformarea unor asigurători locali în sucursale. Astfel, spunea Ciurel, aceste sucursale nu vor mai avea obligația de a raporta către ASF, iar despăgubirea asiguraților români în cazul unui faliment se va face prin sistemul de garantare din țara în care este înregistrat sediul companiei-mamă, nu prin fondul de garantare din România.

În ultimii cinci ani, fosta Comisie de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a aprobat mai multe transferuri de portofolii.

Astfel, în septembrie 2011, portofoliul Cardif Asigurări a fost transferat către Cardif Assurance Vie Paris Sucursala București și Cardif Assurance Risques Divers Paris Sucursala București.

Șase luni mai târziu, autoritatea a aprobat transferul portofoliul Chartis România la sucursala București a Chartis Europe Limited Londra.

La începutul anului 2013, Aegon Asigurări de Viață și-a mutat polițele către Aegon Polonia Sucursala Florești.

Lansată în octombrie 2000, Metropolitan Life Asigurări (fosta Aviva Asigurări) a activat până în iunie 2002 sub numele de Commercial Union Asigurări de Viață România.

În ianuarie 2012, grupul britanic Aviva a anunțat că a încheiat un acord cu MetLife privind vânzarea operațiunilor din România (Aviva Asigurări de Viață și Aviva Pensii Private), Cehia și Ungaria, iar în august operațiunea s-a finalizat.

Fuziunea Metropolitan Life Asigurări (societate absorbantă) și Alico Asigurări (societate absorbită) s-a finalizat în 2013.

Potrivit proiectului de fuziune, cei aproape 500 de angajați ai Metropolitan Life Romania vor fi transferați către MEL și vor fi considerați ca angajați ai MEL.

“Nu se anticipează că finalizarea fuziunii va avea orice consecințe adverse cu privire la condițiile de muncă a oricaror angajați ai Metropolitan Life Romania”, se precizează în document.

În urmă cu aproape un an, la 31 martie 2015, portofoliul Metropolitan Life Asigurări de polițe număra 1,12 milioane de contracte.

La aceeași dată, rezervele tehnice însumau 782,1 milioane de lei, iar activele admise pentru a acoperi rezervele tehnice aveau o valoare de 985,75 milioane de lei.

Potrivit datelor ASF, la 30 septembrie 2015, Metropolitan Life Romania ocupa locul trei în piața de profil, cu prime subscrise 171,79 miloane de lei și o cotă de piață de 13,04%.

Ambii indicatori sunt în scădere față de septembrie 2014. Astfel, subscrierile companiei au scăzut cu 13%, iar cota de piață cu 3,2 puncte procentuale.

Cumpărăturile online au depășit 1,4 miliarde euro anul trecut în România CITEȘTE ȘI Cumpărăturile online au depășit 1,4 miliarde euro anul trecut în România

Liderul pieței este NN Asigurări de Viață (fosta ING Asigurări de Viață), cu prime subscrise de 460,8 milioane de lei și o cotă de 34,98%, iar pe locul secund se afla BCR Asigurări de Viață VIG, cu venituri de 186 milioane lei și o pondere de 14,12%.

În primele nouă luni ale anului 2015, piața asigurărilor de viață a crescut cu 9,3%, la 1,32 miliarde de lei, potrivit datelor ASF.

Ponderea polițelor de viață în total piață de asigurări, care a depășit 8 miliarde de lei în 2014, s-a situat în ultimii 10 ani în jurul nivelului de 20%.

Grupul MetLife și-a început activitatea în 1868 și are 90 milioane de clienți la nivel internațional.

În 2014, subscrierile au crescut cu 3,7% față de 2013 și au atins 39,1 miliarde de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
metlife
polite
fuziune
irlanda
metropolitan
asf