UNSAR - Victorie definitivă în ancheta de pe piața asigurărilor

UNSAR - Victorie definitivă în ancheta de pe piața asigurărilor
scris ieri, 07:09

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a câștigat definitiv procesul împotriva unei amenzi de 160.436 lei aplicată de Consiliului Concurenței în 2018, cu argumentul că, alături de 9 asigurători, ar fi încălcat reglementările naționale și europene din domeniul concurenței prin coordonarea comportamentelor pe piață în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA).

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Într-o primă etapă, dosarul a fost judecat de Curtea de Apel București (CAB), care a hotărât, în martie 2019, anularea deciziei Consiliului Concurenței.

Instituția a atacat decizia cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, care, acum, a respins acțiunea printr-o hotărâre definitivă.

La mijlocul anului 2018, Profit.ro a anunțat în exclusivitate că arbitrul concurenței suspectează UNSAR de facilitarea unei practici anticoncurențiale de majorare a tarifelor polițelor RCA, realizate printr-un schimb de informații referitoare la intențiile viitoare de creștere a prețurilor pe acest segment de piață cu prilejul unor întâlniri ale Secțiunii de asigurări auto din cadrul UNSAR și prin anunțuri de presă, în perioada 18.10.2012 – 18.11.2016.

Câteva luni mai târziu, în decembrie 2018, informația a fost confirmată printr-un comunicat al Consiliului Concurenței, care a anunțat că instituția a sancționat 9 companii de asigurare și UNSAR cu amenzi totale în valoare de aproximativ 53 milioane euro, cu acuzația de încălcare a reglementărilor naționale și europene din domeniul concurenței prin coordonarea comportamentelor pe piață în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA).

CONFIRMARE Asigurătorul digital Hellas Direct, cu operațiuni în Grecia și Cipru, vine în România. \ CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Asigurătorul digital Hellas Direct, cu operațiuni în Grecia și Cipru, vine în România. "Ne place să revizuim, să provocăm și să învățăm"

În urma investigației, autoritatea de concurență a constatat că Allianz - Țiriac, Asirom Vienna Insurance Group, Astra Asigurări (în faliment), Carpatica Asig (înn faliment) Euroins România, Generali România, Groupama Asigurări, Omniasig Vienna Insurance Group și Uniqa Asigurări ar fi participat la un schimb de informații sensibile din punct de vedere comercial referitoare la intențiile acestor societăți de a majora tarifele RCA.

Această practică concertată, facilitată de UNSAR, ar fi condus la restrângerea concurenței pe piața serviciilor de asigurare RCA în perioada octombrie 2012 – noiembrie 2016, deoarece societățile de asigurare nu și-ar mai fi stabilit în mod independent tarifele, ci ar fi acționat concertat pe piață, ținând cont de discuțiile de a-și majora tarifele purtare în cadrul asociației, arăta instituția.

"Asociațiile au un rol important și este legitim ca membrii acestora să se întâlnească și să discute pe diverse teme, însă nu trebuie să ajungă la schimburi de informații sensibile din punct de vedere comercial, cum sunt cele referitoare la prețuri actuale sau viitoare. Aceste schimburi de informații sensibile reduc incertitudinea cu privire la strategiile concurenților și favorizează coordonarea comportamentului pe piață, eliminând concurența. Pe o piață concurențială, companiile trebuie să se întreacă pentru a furniza servicii de calitate în condiții avantajoase, fiecare stabilindu-și în mod independent politica de tarife în funcție de propria strategie și de structura costurilor implicate de desfășurarea activității", declara Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, într-un comunicat al instituției din 4 decembrie 2018.

Euroins, noul lider RCA, încasează o altă amendă, tot cu argumentul de întârzieri la plata daunelor. Noi amenzi și în sectorul pensiilor private și brokerilor în asigurări CITEȘTE ȘI Euroins, noul lider RCA, încasează o altă amendă, tot cu argumentul de întârzieri la plata daunelor. Noi amenzi și în sectorul pensiilor private și brokerilor în asigurări

Amenzile au fost aplicate astfel: Allianz - Țiriac Asigurări - 43.442.939 lei, Asirom Vienna Insurance Group - 36.970.408 lei, Astra Asigurări - 22.037.026 lei, Carpatica Asig - 26.858.238 lei, Euroins România - 6.346.453,60 lei, Generali România - 21.445.106 lei, Groupama Asigurări - 35.378.902 lei, Omniasig Vienna Insurance Group - 40.529.090 lei, Uniqa Asigurări - 13.570.597 lei și UNSAR - 160.436 lei.

În cadrul investigației, Euroins a recunoscut în integralitate fapta anticoncurențială și a furnizat, în cadrul procedurii de clemență, o serie de documente și informații ce au avut o contribuție semnificativă la probarea acesteia și, ca urmare, a beneficiat de o reducere a amenzii.

Decizia Consiliului Concurenței nr. 63/20.11.2018 este disponibilă AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurentei
amenzi
unsar
asigurari
dosar
ancheta