Banca elenă Eurobank vrea să vândă o participație la Bancpost

Banca elenă Eurobank vrea să vândă o participație la Bancpost
scris 11 feb 2017

Banca elenă Eurobank caut un partener strategic care să cumpere o participație la divizia Bancpost din România, pe care o deține integral, în cadrul planului de reducere a expunerii la active din afara Greciei, au declarat vineri surse din instituția financiară, transmite Reuters.

”Am numit doi consultanți să caute un partener strategic pentru achiziția unei participații la Bancpost. Asta va ajuta banca să își reducă deținerea în România și să își respecte angajamentele de restrângere a expunerii din străinătate”, a spus unul dintre bancheri.

Bancpost are active totale în valoare de 3,1 miliarde de euro, o rețea de 148 de sucursale și 2.255 de angajați, scrie News.ro.

Eurobank are operațiuni în România, Bulgaria, Serbia și Cipru și trebuie să își reducă expunerea la activele din afara Greciei de la aproximativ 11,2 miliarde de euro în prezent la 8,7 miliarde de euro în 2018, în conformitate cu angajamentele convenite cuy autoritățile europene în domeniul concurenței.

Cele două bănci angajate de Eurobank sunt Mediobanca și HSBC.

”Nu dorim să ne retragem complet din România, dar nu putem să mai furnizăm capital suplimentar Bancpost pentru creștere. Dacă un partener strategic cumpără o participație la Bancpost, expunerea noastră va fi redusă conform angajamentelor noastre”, a spus celălalt bancher.

WhatsApp devine o aplicație mai sigură, prin introducerea sistemului de verificare dublă CITEȘTE ȘI WhatsApp devine o aplicație mai sigură, prin introducerea sistemului de verificare dublă

Eurobank, a treia mare bancă din Grecia în funcție de active, la care fondul elen de salvare a băncilor HFSF deține o participație de 2,4%, a finalizat anul trecut vânzarea diviziei ucrainene Universal Bank, în cadrul planului de restructurare stabilit cu Comisia Europeană.

Acordurile de fuziuni și achiziții ale companiilor din Grecia, în număr de 38, aproape s-au triplat anul trecut, la 4,4 miliarde de euro, de la 1,4 miliarde de euro în 2015, cea mai mare parte, respectiv 75%, fiind vânzări de active ale băncilor care nu făceau parte din operațiunile de bază, potrivit firmei de consultanță PricewaterhouseCoopers.

Între acordurile de anul trecut se numără vânzarea de către National Bank of Greece a diviziei Finansbank din Turcia către Qatar National Bank și a diviziei de investiții NBGI către Goldman Sachs și Deutsche Asset Management.

Totodată, Piraeus Bank a vândut ATE Insurance către Ergo International, în timp ce Alpha Bank a renunțat la participația la hotelul Athens Hilton și a vândut operațiunile din Bulgaria către Postbank, divizie a Eurobank.

viewscnt
Afla mai multe despre
eurobank
bancpost