Toți comercianții, obligați să accepte plata cu cardul. Câți bani puteți „scoate” la POS în magazine

Toți comercianții, obligați să accepte plata cu cardul. Câți bani puteți „scoate” la POS în magazine
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 iun 2024

Legea 406/2023 care reglementează cardurile bancare și plata cu cardul la comercianți, conținând prevederi și pentru avansuri cash din magazine, intră în vigoare duminică, 16 iunie.

„Persoanele fizice sau juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerțului și pentru modificarea și completarea altor acte normative cu incidență asupra înregistrării în registrul comerțului (...) au obligația de a asigura implementarea și de a accepta cel puțin un instrument de plată fără numerar”, scrie în noua lege. Mai precis, este vorba atât de societăți, cât și de persoanele fizice autorizate sau de întreprinderile individuale ori familiale.

Urmărește-ne și pe Google News
Industria turismului din Europa este pe cale să își revină după pandemie CITEȘTE ȘI Industria turismului din Europa este pe cale să își revină după pandemie
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„În scopul impulsionării utilizării mijloacelor moderne de plată, propunem ca pentru comercianții care operează pe teritoriul României să se instituie obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar”, se arată în expunerea de motive.

Maximum 500 de lei pot fi oferiți cash la POS

În plus, comercianții pot oferi serviciul de avans în numerar la terminalele de plată în baza contractelor încheiate cu instituțiile acceptante și pot acorda avansuri în numerar. Comercianții trebuie să afișeze la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum și informații privind costurile serviciului, scrie Adevărul.

Avansul prevăzut mai sus se evidențiază distinct pe bonul fiscal și nu poate depăși suma de 500 de lei.

În Bangladesh, marea înghite pământul în ritm accelerat, acoperind locuințe CITEȘTE ȘI În Bangladesh, marea înghite pământul în ritm accelerat, acoperind locuințe

Tranzacțiile privind avansul în numerar se asimilează retragerilor de numerar de la bancomate, iar comisioanele aferente tranzacțiilor se stabilesc conform contractelor în vigoare între părți.

Comercianții pot percepe, de la titularul cardului, un comision care nu poate depăși 1% din valoarea avansului acordat.

În ce privește plata salariilor, pensiilor și a altor indeminzații, legea prevede ca, din data de 16 iunie 2024, beneficiarii să poată primi banii atât cash, cât și pe card.

viewscnt
Afla mai multe despre
pos
plata
bani