Banca italiană Monte dei Paschi a reușit să obțină 1 miliard de euro prin conversia datoriilor în acțiuni

Banca italiană Monte dei Paschi a reușit să obțină 1 miliard de euro prin conversia datoriilor în acțiuni
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 dec 2016

Banca italiană Monte dei Paschi di Siena a reușit să obțină circa 1 miliard de euro printr-o conversie a datoriilor în acțiuni, care s-a încheiat vineri, esențială pentru planul de majorare a capitalului cu 5 miliarde de euro, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În cadrul acestui schimb, deținătorii de obligațiuni, o formă de împrumut, au putut să le schimbe cu acțiunii emise de instituția financiară.

Testele de stres publicate în iulie de Banca Centrală Europeană (BCE) au arătat că Monte dei Paschi este cea mai vulnerabilă bancă din Europa și are nevoie de majorarea capitalului pentru a putea funcționa în continuare, scrie News.ro.

Monte dei Paschi este a treia mare bancă din Italia și cea mai veche instituție financiară din lume aflată în activitate.

Grecii de la Alpha Bank au trecut pe profit în România la nouă luni, de la pierderi de peste 3 milioane euro anul trecut CITEȘTE ȘI Grecii de la Alpha Bank au trecut pe profit în România la nouă luni, de la pierderi de peste 3 milioane euro anul trecut

Totuși, economiștii avertizează că, dincolo de conversia datoriilor în acțiuni, planul de majorare a capitalului Monte dei Paschi riscă să eșueze dacă premierul Renzi va fi înfrânt în referendumul constituțional din 4 decembrie, rezultat care ar putea duce la demisia guvernului și la instabilitate politică.

În cazul în care italienii resping propunerile premierului, nicio încercare de obținere de fonduri nu are mari șanse de succes îm următoarele luni. 

Eșecul recapitalizării riscă să aibă un efect de domino în sectorul bancare italian în care alte șapte bănci ar putea avea nevoie de capital suplimentar pentru a continua operațiunile.

Schimbul în acțiuni implică 10 tipuri de obligațiuni subordonate, cu o valoare numinală de 4,3 miliarde de euro.

Monte dei Paschi estimează că prin acest schimb poate obține 1 miliard de euro, reducând mărimea datoriilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
monte dei paschi
conversie
datorii