Banca Națională a Elveției a raportat anul trecut un profit de peste 28 de miliarde de dolari

Banca Națională a Elveției a raportat anul trecut un profit de peste 28 de miliarde de dolari
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 ian 2022

Banca Națională a Elveției (SNB) se așteaptă să înregistreze în 2021 un profit anual de aproximativ 26 de miliarde de franci elvețieni (28,22 miliarde dolari), datorită redresării piețelor bursiere, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

SNB a mai informat că, în 2021, a obținut un câștig de aproape 26 miliarde de franci elvețieni din pozițiile valutare, care includ acțiuni și obligațiuni de aproape 1.000 miliarde de franci elvețieni, pe care le-a cumpărat pentru a limita tendința de apreciere a monedei naționale, scrie Agerpres.

Angajații Citigroup care refuză vaccinarea vor fi concediați CITEȘTE ȘI Angajații Citigroup care refuză vaccinarea vor fi concediați

În schimb, instituția s-a confruntat cu pierderi de 100 de milioane de franci elvețieni de pe urma celor 1.040 tone de aur pe care le deține, ele fiind compensate de un profit de un miliard de franci elvețieni de pe urma pozițiilor sale în monedă națională, în special de pe urma ratelor negative percepute băncilor comerciale pentru depozitele overnight.

Ca rezultat, Banca Națională a Elveției se așteaptă ca profitul din 2021 să fie mai ridicat decât cel din 2020, de 20,9 miliarde de franci elvețieni. SNB va distribui dividende de șase miliarde de franci elvețieni guvernelor și cantoanelor elvețiene.

Instituția nu a dat detalii privind performanța din trimestrul patru din 2021, când aprecierea francului elvețian a redus probabil valoarea câștigurilor obținute din investițiile în valută.

Moneda elvețiană s-a apreciat față de euro și dolar în perioada octombrie-decembrie 2021, dar economistul UBS Alessandro Bee reckoned susține că portofoliul de acțiuni al SNB compensează aprecierea francului elvețian.

Realizarea de profit nu face parte din mandatul Băncii Naționale a Elveției, care se concentrează pe stabilitatea prețurilor și susținerea economiei elvețiene. Pentru a-și atinge obiectivele, instituția a derulat o campanie îndelungată destinată reducerii valorii francului, o monedă căutată de investitori în perioade de incertitudine geopolitică, dar a cărei apreciere afectează economia elvețiană dependentă de exporturi. 

viewscnt
Afla mai multe despre
banca națională a elveției
profit