BNR a aprobat prealabil fuziunea dintre Banca Comercială Carpatica și Patria Bank

BNR a aprobat prealabil fuziunea dintre Banca Comercială Carpatica și Patria Bank
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 29 nov 2016

Banca Națională a României a aprobat prealabil operațiunea de fuziune prin absorbție dintre Banca Comercială Carpatica și Patria Bank, fostă Nextebank (bancă absorbită), potrivit unui comunicat al BCC de la Bursă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Proiectul de fuziune dintre cele două bănci a fost aprobat de Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor din 5.10.2016 ai BCC. Carpatica a fost cumpărată, la începutul acestui an de către Patria Bank, care ulterior și-a schimbat numele în Nextebank, în martie 2016, și a anunțat că urmărește fuziunea cu banca achiziționată, prin păstrarea numelui Carpatica.

Banca Comercială Carpatica a fost scoasă la vânzare după ce acționarul majoritar, omul de afaceri Ilie Carabulea, a avut probleme penale și nu a mai putut să susțină instituția cu capital.

BNR întârzie cu Raportul privind stabilitatea financiară. Documentul ar putea fi publicat abia după alegeri CITEȘTE ȘI BNR întârzie cu Raportul privind stabilitatea financiară. Documentul ar putea fi publicat abia după alegeri

Banca Națională a României a impus restricții de activitate la Carpatica, pentru a conserva solvabilitatea băncii, aflată deja sub pragul critic.

În cele din urmă, Patria Bank a ajuns să dețină 64,2% din acțiunile BCC, după încheierea ofertei publice derulată în martie pentru cumpărarea titlurilor deținute de acționarii minoritari, în cadrul căreia a achiziționat un pachet de 9,4% pentru 21,7 milioane lei. Carabulea a rămas cu un pachet de 18,5% din acțiuni..

Carpatica avea pierderi de peste 37 de milioane de lei la nouă luni, în creștere cu aproape o treime față de septembrie 2015..

Rata de adecvare a capitalului a ajuns la 12,6%, în crestere de la 4,9% la finele anului trecut, dar în ușoară coborâre față de primul semestru.

Soldul de credite al băncii era de 639 de milioane de lei, în scădere cu 19% față de septembrie 2015, iar activele de 2,7 miliarde de lei, în scădere cu 11%.

În urma fuziunii, capitalul social al BCC va crește de la 220 de milioane de lei la 376 de milioane de lei, potrivit planului de fuziune.

Disensiune de opinii în BNR. Dăianu nu este de acord cu Croitoru: Recesiunea nu ne paște acum CITEȘTE ȘI Disensiune de opinii în BNR. Dăianu nu este de acord cu Croitoru: Recesiunea nu ne paște acum

Patria Bank avea, potrivit raportului pe anul 2015, ultimul publicat, active de 1,2 miliarde de lei - dintre care credite de 547 de milioane de lei, în creștere cu aproape jumătate față de 2014.

Banca, deținută de Axxese Capital, companie condusă de Horia Manda, și-a diminuat pierderile de la 28 de milioane la 8 milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca comerciala carpatica
nextebank
patria bank
fuziune
horia manda