BNR confirmă așteptările analiștilor și menține dobânda-cheie, în ședința de politică monetară

BNR confirmă așteptările analiștilor și menține dobânda-cheie, în ședința de politică monetară
scris 3 oct 2018

BNR a decis astăzi să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, ca și rata dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,5% pe an și rata dobânzii aferente facilității de creditare la 3,5% pe an, păstrând și nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit. Profit.ro a relatat anterior că economiștii din bănci se așteaptă ca Banca Națională a României să păstreze dobânda de politică monetară la 2,5% în ședința de astăzi, nivel stabilit în luna mai, chiar dacă inflația s-a aflat în acest an considerabil peste pragul superior al țintei oficial. BNR preferă să aștepte ca inflația să intre singură în țintă, ca urmare a efectului statistic de bază, și să jongleze între timp cu dobânzile din piața interbancară.

Rata anuală a inflației a fost de 5,1% în august, menținându-se peste nivelul de 5% la care a urcat la începutul acestui an, îndeosebi după scumpirea energiei și a carburanților. Prognoza băncii centrale arată că inflația va reveni la limita superioară a țintei de inflație, urmând să termine anul la 3,5% și să stea între 2,6 și 3% anul viitor.

BNR a crescut în trei rânduri, cu câte 0,25% puncte procentual,e dobânda-cheie în prima parte a anului, dar din luna mai nu a mai intervenit cu nicio creștere. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
dobanda cheie
dobanda de politica monetara
robor