BNR vede o creștere mai lentă a prețurilor în 2017 și un avans mai rapid în 2018

BNR vede o creștere mai lentă a prețurilor în 2017 și un avans mai rapid în 2018
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 7 feb 2017

Banca Națională a României consideră că rata inflației va reveni în teritoriu pozitiv în primul trimestru al anului, însă creșterea va fi mai lentă decât cea prognozată anterior. Pe de altă parte, avansul va fi unul mai rapid la începutul lui 2018, când rata anuală va ajunge la peste 2,5%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prețurile de consum erau cu -0,54% mai mici la finele anului trecut față de cel anterior, nivel sub cel estimat de BNR.

Perioada de scăderi generalizate a prețurilor se va încheia în curând, anunță banca centrală, care se așteaptă ca inflația să intre în teritoriu pozitiv până la finele lunii martie, în condițiile în care apare efectul statistic al reducerii cotei generale de TVA de la 24% la 20%.

Pe de altă parte, noua reducere a cotei TVA la 19%, scăderea tarifelor polițelor RCA și eliminarea supraaccizei la carburanți și a taxelor nefiscale vor contribui la o creștere mai lentă a inflației decât estima anterior BNR, potrivit comunicatului BNR de după ședința de politică monetară, citit de guvernatorul Mugur Isărescu.

De anul viitor rata inflației va depăși ținta de 2,5% a BNR, care include un interval staționar de +/- 1 punct procentual.

Riscurile interne la adresa prognozei BNR vin din conduita politicii fiscale și a celei a veniturilor pe anul 2017, în condițiile în care Isărescu a calificat bugetul ca fiind ambițios și optimist. “În plus, incertitudinile rămân și în privința ajustărilor viitoare ale prețurilor administrate, dar și în ceea ce privește evoluția climatului general intern”, se arată în comunicat, ultima sintagmă fiind probabil o referire la manifestațiile de stradă din țară.

Pe plan extern, BNR a reiterat riscurile legate de creșterea economică în zona euro induse de incertitudinile politice asociate calendarului electoral din acest an și negocierilor pentru Brexit, divergența de politică monetară ale marilor bănci centrale din lume, precum și de problemele sistemului bancar european.

Isărescu va prezenta primul Raportul asupra inflației din acest an într-o conferință de presă joi, 9 februarie.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
inflatie
crestere preturi
inflatie 2017
inflatie 2018