Ce așteaptă Isărescu de la Parlament în privința Legii dării în plată

Ce așteaptă Isărescu de la Parlament în privința Legii dării în plată
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 7 ian 2016

Anul trecut s-a încheiat cu o mică victorie pentru bancheri în fața Parlamentului, după ce președintele Klaus Iohannis a retrimis Legea dării în plată spre reexaminare. Guvernatorul Mugur Isărescu se așteaptă ca parlamentarii să pună în acord textul legii cu scopul declarat al acesteia, anume protecția celor care au credite pentru locuințe, și nu a „altora”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Parlamentul a surprins pe toată lumea în 2015, după ce a adopta Legea privind darea în plată, care permite debitorilor persoane fizice să lase imobilul ipotecat în favoare băncii pentru a stinge creditul, indiferent de valoarea acestuia. Decizia a venit în pofida unei opoziții puternice a bancherilor, a căror argumente au convins, însă, Președinția, care a trimis legea înapoi.

Isărescu așteaptă acum de la Parlament să modifice legea, astfel încât să-i protejeze doar pe cei care și-au luat o casă pentru a locui în ea.

„Parlamentul hotărăște legile. Așteptăm să aibă în vedere aceste recomandări, ca și recomandările Băncii Centrale Europene, și să iasă o lege mai bună. O lege care să pună în concordanță scopul ei, protejarea celor care au credite pentru locuințe, nu a altora, cu textul legii”, a răspuns Isărescu, într-un briefing de presă, întrebat de așteptările pe care le are de la parlamentari.

Dezbaterile ar trebui să fie reluate în cursul lunii februarie, când parlamentarii revin din vacanță, însă inițiatorul legii, deputatul Daniel Zamfir a cerut o sesiune extraordinară în acest sens.

În cererea de reexaminare, Iohannis argumentează că textul actual conține prea multe derogări de la Codul civil, care nasc interpretări de aplicare. Legea se aplică la creditele în derulare, ceea ce contravine prevederilor din Cod, iar Parlamentul trebuie să găsească o soluție prin care să facă cele două legi compatibile, o variantă fiind introducerea criteriilor sociale, sugerează Cotroceniul.

Banca Centrală Europeană spune că Legea ar putea lovi în stabilitatea financiară și, implicit, în economie. Banca de emisiune a zonei euro critică faptul că reglementarea, în forma adoptată de Parlament, se aplică și contractelor în derulare, indiferent de natura creditului, fie că acesta este de consum sau comercial.

viewscnt
Afla mai multe despre
legea darii in plata
darea in plata