Credit Suisse, obligată de o instanță internațională să plătească 926 de milioane de dolari fostului prim-ministru al Georgiei Bidzina Ivanishvili

Credit Suisse, obligată de o instanță internațională să plătească 926 de milioane de dolari fostului prim-ministru al Georgiei Bidzina Ivanishvili
scris 27 mai 2023

Credit Suisse a fost obligată, vineri, să plătească 926 de milioane de dolari fostului prim-ministru al Georgiei Bidzina Ivanishvili, pentru că și-a pierdut o parte din avere din cauza băncii, într-o hotărâre a unei instanțe din Singapore care reprezintă una dintre cele mai mari despăgubiri acordate de justiție împotriva instituției financiare elvețiene, transmite Reuters.

Curtea Comercială Internațională din Singapore a declarat că o divizie a Credit Suisse nu a acționat cu bună-credință și a neglijat să păstreze în siguranță activele lui Bidzina Ivanishvili, în cea mai recentă lovitură pentru banca aflată în dificultate, care este preluată de UBS, scrie News.ro.

Credit Suisse a declarat imediat că va contesta decizia.

Omul de afaceri miliardar Ivanishvili, care a fost prim-ministru al Georgiei din 2012 până în 2013, a plasat 1,1 miliarde de dolari sub tutela Credit Suisse Trust în 2005.

O nouă bancă de stat în România CITEȘTE ȘI O nouă bancă de stat în România

Avocații lui Ivanishvili, Cavinder Bull și Woo Shu Yan, de la firma de avocatură Drew & Napier, au spus că eșecurile Credit Suisse Trust au dus la o gestionare defectuoasă, frauduloasă, și la pierderi substanțiale.

În hotărârea publicată vineri, instanța a declarat că banca nu a reușit să protejeze activele lui Ivanishvili și să-l împiedice pe Patrice Lescaudron, consilier la Credit Suisse Trust din Singapore, să aibă acces la acestea.

Lescaudron a fost condamnat de un tribunal elvețian în 2018 pentru falsificarea semnăturilor foștilor clienți, inclusiv Ivanishvili, pe o perioadă de opt ani. Acesta a recunoscut că a falsificat tranzacțiile și a ascuns pierderile, într-o schemă care i-a adus zeci de milioane de franci elvețieni.

El a fost eliberat în 2019 și s-a sinucis în 2020.

”Nu se acceptă că inculpatul a avut o conduită rezonabilă”, a spus judecătorul Patricia Bergin într-o hotărâre scrisă. „A preferat importanța ca domnul Lescaudron să păstreze un client mare, reclamantul, în cadrul organizației Credit Suisse, decât respectarea obligației sale de bază de a păstra activele Trustului în siguranță”.

Credit Suisse știa că Lescaudron a încălcat reglementările menite să prevină frauda și a așteptat până la doi ani un răspuns din partea lui când a fost interogat, a spus Bergin.

”Toleranța sa față de aceste încălcări flagrante nu a fost de bună-credință și a fost nerezonabilă”, a adăugat Bergin.

Cele 926 de milioane de dolari care urmează să fie plătite de Credit Suisse vor fi reduse cu 79 de milioane de dolari, sumă plătită deja în decembrie.

”Hotărârea publicată astăzi este greșită și pune probleme juridice foarte importante. Credit Suisse Trust Limited intenționează să depună un recurs”, a declarat Credit Suisse într-un comunicat.

Banca face apel și împotriva unei alte hotărâri, legate de gestionarea activelor lui Ivanishvili.

Un tribunal din Bermuda a hotărât în martie 2022 că lui Ivanishvili și familiei sale li se datorează daune de aproximativ 600 de milioane de dolari din partea companiei locale de asigurări de viață a Credit Suisse.

Suma finală datorată de Credit Suisse ar trebui redusă și mai mult pentru a preveni o suprapunere cu cazul Bermude și pentru a preveni o așa-numită dublă recuperare, a spus instanța.

Credit Suisse face în prezent recurs față de decizia Bermude. Â

O persoană familiarizată cu problema a spus că suprapunerea este estimată la aproximativ 300 de milioane de dolari și că Credit Suisse a consrituit deja provizioane pentru o parte din compensația totală.

În cazul Singapore, banca va face recurs pe baza faptului că acea compensație se referă la banii pierduți din cauza unor decizii de investiții proaste, mai degrabă decât din fraudă.

Un purtător de cuvânt al lui Ivanishvili a salutat decizia din Singapore.

”În pofida hotărârii din Bermuda de anul trecut și a admiterii încălcării obligațiilor în timpul procesului din Singapore, Credit Suisse a continuat să frustreze eforturile clienților noștri de a căuta reparații pentru crimele comise de angajații săi. Ne așteptăm ca Credit Suisse să respecte pe deplin hotărârea și să accepte în cele din urmă responsabilitatea pentru eșecurile sale”, a spus purtătorul de cuvânt.

viewscnt
Afla mai multe despre
credit suisse
ubs
bidzina ivanishvili