Datoria publică a ajuns la aproape 500 de miliarde de lei, un nou maxim istoric

Datoria publică a ajuns la aproape 500 de miliarde de lei, un nou maxim istoric
scris 24 feb 2021

Datoria publică a crescut anul trecut cu 124,7 miliarde de lei, de la 373,6 miliarde lei la finalul anului 2019 la 498,35 miliarde lei, un nou maxim istoric, potrivit datelor Ministerului Finanțelor. Deficitul bugetar s-a situat anul trecut la 102 miliarde lei, un nivel record, în contextul în care Guvernul a crescut cheltuielile pentru combaterea pandemiei de coronavirus și pentru susținerea economiei, în timp ce veniturile au fost afectate de restricțiile impuse pentru limitarea răspândirii virusului.

Ca procentaj din PIB, datoria publică a urcat de la 35,3% la finele anului 2019, la 47,7% la finalul anului 2020.

Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online CITEȘTE ȘI Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online

Din cele 498,35 miliarde lei, 482,49 miliarde lei reprezintă datoria administrației centrale, iar restul, 15,86 miliarde lei, este cea a administrației locale.

Statul datora la finalul anului trecut 244,9 miliarde lei finanțatorilor de pe piața internă și 253,45 miliarde de lei în contul împrumuturilor luate de pe piața externă.

Ce faci atunci când fiecare client vrea altceva de la magazinul tău online? CITEȘTE ȘI Ce faci atunci când fiecare client vrea altceva de la magazinul tău online?

Guvernul are și anul acesta un necesar brut de finanțare ridicat, de circa 127-128 miliarde de lei, după ce anul trecut necesarul statului s-a situat la 143,5 miliarde lei, o sumă record, în timp ce suma împrumutată efectiv a fost mai mare. Pentru deficitul bugetar de 7,16% din PIB, nivel țintit în 2021 de Guvern, sunt necesare finanțări de 80 miliarde de lei, în timp ce pentru rostogolirea datoriilor mai vechi ce ajung la scadență este nevoie de circa 48 de miliarde de lei.

Experții THC.RO estimează o creștere solidă a mediului e-commerce în România și în 2021 CITEȘTE ȘI Experții THC.RO estimează o creștere solidă a mediului e-commerce în România și în 2021

Anul trecut, potrivit calculelor Profit.ro, Guvernul a împrumutat peste 164 miliarde lei (33,6 miliarde euro), un nou record, care include finanțările obținute prin emisiuni de obligațiuni, în lei și valută, pe piața internă și pe extern, precum și împrumuturile direct de la populație și pe cele contractate de la instituții financiare, precum BERD sau Banca Mondială.

Succesul Wörwag Pharma: de la farmacie la companie farmaceutică internațională CITEȘTE ȘI Succesul Wörwag Pharma: de la farmacie la companie farmaceutică internațională

În 2019, pentru comparație, statul a atras per total suma de 91 miliarde lei. (Suma de peste 164 miliarde lei include împrumuturile de la populație pentru întreg anul 2020, anunțate între timp de autorități, dar nu include împrumuturile luate în ultimele luni ale anului de la instituții financiare internaționale).

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor