DECIZIE Condițiile de aplicare a Legii privind darea în plată au fost schimbate. Creșterea cu mai mult de jumătate a cursului va fi considerată impreviziune

DECIZIE Condițiile de aplicare a Legii privind darea în plată au fost schimbate. Creșterea cu mai mult de jumătate a cursului va fi considerată impreviziune
scris 29 apr 2020

Condițiile de aplicare a Legii privind darea în plată au fost schimbate, printr-un proiect de lege reexaminat și care a primit miercuri votul final al Camerei Deputaților. Proiectul introduce mai multe condiții favorabile debitorului, prin care instanțele vor stabili dacă există impreviziune. Cea mai importantă modificare vizează creșterea cursului de schimb cu mai mult de jumătate pe o perioadă de cel puțin trei luni, situație în care s-ar încadra creditele în franci elvețieni, dar și o parte din cele în euro.

Proiectul de lege, inițiat de senatorul Daniel Zamfir, a fost reexaminat în Parlament după ce Curtea Constituțională a decis că este neconstituțional în forma inițială, care stabilea că imobilele vor putea fi date în plată sau contractele adaptate dacă valuta creditului a crescut cu mai mult de 20% față de momentul contractării împrumuturilor, printre alte condiții.

Curtea a stabilit că o astfel de variație este prea redusă, dar a indicat că este de acord ca legiuitorul să pună un prag mai mare de fluctuație a cursului, precum și o perioadă pe care aceasta să existe. Impreviziunea este acea situație de risc supra-adăugat, adică peste riscul inerent al unui contract, iar creșterea cu doar 20% nu s-ar fi încadrat în această situație, fiind considerată una moderată de către Curte.

Noua formă a proiectului a fost adoptată deja la finele lunii februarie prin votul Senatului, ajungând apoi rapid și în dezbaterea comisiei juridice a deputaților.

Contractele pentru servicii și utilități, inclusiv telefonie, cablu sau internet - încheiate doar în lei, fără a mai fi calculate în euro CITEȘTE ȘI Contractele pentru servicii și utilități, inclusiv telefonie, cablu sau internet - încheiate doar în lei, fără a mai fi calculate în euro

La Camera Deputaților, senatorul Zamfir (ex-PNL și ALDE, acum parte din grupul PSD) a venit cu amendamente care stabilesc că vor fi considerate situații de impreviziune de către instanțe creșterea cu 52,6% a cursului, care se menține pe o perioadă de cel puțin 6 luni, respectiv o creștere a dobânzii anuale efective cu cel puțin jumătate față de nivelul de la data contractării creditului. Rămâne de văzut dacă o creșterea cu jumătate a cursului, cum stabiliște acum proiectul, va fi considerată una suficient de mare pentru a trece de judecata constituțională. 

Condiția impreviziunii legate de creșterea cursului cu jumătate, dacă va fi validată de CCR în forma curentă, ar trebui să fie aplicată tuturor consumatorilor debitori cu credite în franci elvețieni, care solicită stingerea împrumuturilor prin darea în plată a imobilelor ipotecate sau adaptarea contractelor, având în vedere că față de 2005-2008, când au fost acordate aceste credite, francul s-a dublat în valoare.

În această situație de impreviziune s-ar putea încadra și debitorii care au luat credite în euro în trimestrul 3 din 2007, iar o depreciere în continuare a leului ar face ca mai mulți debitori să se încadreze.

GRAFICE Prima lună de la declararea stării de urgență cu date de la BNR. Împrumuturile pentru locuințe au susținut creditarea CITEȘTE ȘI GRAFICE Prima lună de la declararea stării de urgență cu date de la BNR. Împrumuturile pentru locuințe au susținut creditarea

Un alt element de impreviziune, adus prin proiect, este creșterea obligației de plată cu mai mult de jumătate față de momentul contractării creditului ca urmare a creșterii dobânzilor variabile.

După votul plenului Camerei Deputaților, proiectul poate fi contestat la Curtea Constituțională sau trimis la promulgare către Președinte (care are, de asemenea, dreptul de a cere examinarea Curții), înainte de a intra în vigoare.

Instanțele au admis, în cele mai multe cazuri, contestațiile băncilor împotriva notificărilor de dare în plată ale debitorilor. Judecătorii au considerat că nu există situații de impreviziune, judecând mai ales după situația materială a debitorilor. CCR arată, în ultima motivare, că impreviziunea nu are legătură cu patrimoniul debitorului, ci cu economia contractului în sine, astfel că noile modificări, dacă vor fi avizate, vor oferi debitorilor mai multe șanse să încheie socotelile cu băncile sau să obțină o modificare a contractelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
darea in plata
impreviziunea
crestere curs
depreciere leu
credite franci elvetieni