Diferența dintre o bancă, un IFN și un agregator de credite

Diferența dintre o bancă, un IFN și un agregator de credite
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 27 iul 2023

Atunci când vine vorba de împrumuturi și creditare, există mai multe opțiuni disponibile, inclusiv bănci tradiționale, instituții financiare nebancare (IFN-uri) și agregatori de credite.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Dar care sunt diferențele dintre aceste trei tipuri de servicii de acces la credite?

Diferențele dintre bănci și instituțiile financiare nebancare (IFN) se bazează atât pe statutul lor, cât și pe reglementările aplicabile. Fiecare dintre aceste entități trebuie să îndeplinească criterii specifice pentru a obține autorizația de funcționare.

Atat bancile cât și IFN-urile din Registrul Special sunt supravegheate și reglementate de BNR. Pe site-ul BNR poți verifica registrele  instituțiilor de credit și al instituțiilor financiare nebancare.

Din perspectiva clientului, principalul aspect diferit este că instituțiile financiare nebancare (IFN-uri) pot acorda credite, dar nu pot atrage depozite și pot acorda inclusiv credite de achiziție imobil (credite ipotecare/imobiliare). Această activitate este specifică băncilor în timp ce IFN-urile se concentrează pe furnizarea de împrumuturi de nevoi personale și soluții de creditare.

Procesul de obținere a unui credit de la o bancă este considerat mai lung și mai complex în comparație cu obținerea unui credit de la un IFN. Acest lucru se datorează în parte faptului că băncile au proceduri și reguli mai stricte, în timp ce IFN-urile beneficiază de o mai mare flexibilitate. Astfel, în timp ce băncile pot avea cerințe mai riguroase și documentație extinsă, IFN-urile oferă, în general, procese mai rapide, mai puțin restrictive însă cu rate de dobândă mai ridicate și termene de rambursare mai scurte.

Pe de altă parte, odată cu avansul tehnologic și digitalizarea în sectorul financiar, procesul de obținere a unui credit bancar a suferit transformări semnificative. În trecut, solicitanții de credite erau obligați să completeze formulare extinse și să aducă o serie de documente în sucursalele bancare pentru a iniția procesul. Acum, multe bănci au dezvoltat soluții digitale care simplifică accesul la credite și permit clienților să aplice online pentru un credit bancar evitând vizitele fizice la sucursale.

Ce este un agregator de credite și care e rolul său în piață?

Agregatorii de credite ca si 123Credit.ro, sunt platforme care facilitează procesul de obținere a unui credit prin intermediul parteneriatelor cu multiple bănci și IFN-uri. Acestea oferă avantajele atât ale băncilor, cât și ale IFN-urilor, aducând în același loc toate ofertele de credite de achiziție imobil și cele de nevoi personale.

Este ca atunci cand îți cauți un zbor. În loc să te uiți pe site-urile tuturor companiilor aeriene să găsești zborurile potrivite ca timp, cost, nr de bagaje, escale, te uiți pe site-ul unui agregator de zboruri, introduci orașul de plecare și destinația iar el îți afișează opțiunile care corespund criteriilor tale.

Cu ajutorul unui agregator de credite poți face următoarele acțiuni:
-Filtrezi și compari ofertele de credit de credite ipotecare si de nevoi personale de la toate instituțiile financiare partenere
-Verifici dacă ești eligibil pentru un credit de la bancă sau IFN
-Aplici direct online
-Beneficiezi de serviciile gratuite ale unui consultant de credite care îți explică totul pe limba ta

Diferența dintre o bancă, un IFN și un agregator de credite

Alegerea între o bancă, un IFN și un agregator de credite depinde de nevoile și preferințele tale financiare. În cazul în care dorești o gamă variată de opțiuni, flexibilitate și acces rapid, un agregator de credite ca 123Credit.ro poate fi soluția ideală. Asigură-te că analizezi toate opțiunile și alege opțiunea care se potrivește cel mai bine situației tale financiare.

viewscnt
Afla mai multe despre
123 credit
banci