Dispută pe reprezentantul consumatorilor în Centrul pentru soluționarea alternativă a litigiilor din domeniul bancar

Dispută pe reprezentantul consumatorilor în Centrul pentru soluționarea alternativă a litigiilor din domeniul bancar
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 29 oct 2016

Ceartă cu repetiție pentru un loc în centrul de coordonare al CSALB. Două alegeri diferite au dus la numirea a doi membri din partea asociațiilor de consumatori în structura de coordonare a entității care ar trebui să soluționeze în afara instanțelor litigiile dintre clienți și bănci.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Asociația InfoCons și Federația Asociațiilor de Consumatori l-au revocat din funcție pe Corneliu Vișoianu, numit anterior tot de către aceste organisme, și, după o întâlnire la sediul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, l-au numit pe Dan Docan, fost director al Imprimeriei Naționale în perioada 2000-2004.

La trei zile distanță, la Iași, alte asociații, reunite în Confederația Națională a Federațiilor și Asociațiilor de Consumatori – Convenția CONROM, l-au numit pe Costel Stanciu în aceeași poziție poziție. Stanciu e președinte al Asociației pentru Protecția Consumatorilor.

Cu două propuneri pe masă, cei de la CSALB spun că nu există decât un singur loc pentru reprezentantul consumatorilor și nu pot face ei o alegere, așa că lasă locul vacant momentan.

“CSALB își dorește ca situația să fie clarificată urgent, solicitând și implicarea ANPC în acest sens. Orice înlocuire care ar putea fi considerată/interpretată ca nerespectând prevederile legale poate prejudicia grav CSALB din perspectiva riscurilor reputaționale”, se arată într-un comunicat de presă al Centrului.

Potrivit legii, propunerea ar fi trebuit să vină din partea asociațiilor care îndeplinesc condițiile din OG 21/1992, adică să aibă, la nivel național, peste 3.000 de membri și filiale în cel puțin 10 județe. Nicio asociație din România nu îndeplinește, însă, aceste condiții, cel puțin în privința numărului de filiale, lucru admis și de Costel Stanciu.

Așa că asociațiile au ocolit puțin legea și au apelat la umbrela federațiilor și confederațiilor pentru a numi reprezentantul ce va fi remunerat cu circa 1.000 de euro pe lună.

Același lucru s-a întâmplat și anul trecut, când InfoCons și Federația Asociațiilor l-au numit Vișoianu. Din Federație fac parte asociații precum “Cactus” din Tulcea, „Ocaua lui Cuza” din Vaslui sau Asociația un om prevenit face cât doi.

Vișoianu a fost revocat pentru că nu mai reprezenta interesele asociațiilor, spune Sorin Mierlea, președintele InfoCons și persoana care l-a propus în CSALB anterior.

“A intrat într-un fel de înțelegere, între ghilimele, cu asociațiile băncilor și nu mai dădea nicio informație către asociațiile de consumtori (...) Mi s-a părut extrem de suspect”, spune Mierlea.

Întrebat dacă garantează că Docan nu va acționa la fel, Mierlea susține că și acesta va fi revocat, dacă nu se conformează.

“Personal, nu am încredere nici în Popescu, nici în Ionescu. Își va pierde mandatul în 30 de zile dacă nu informează asociațiile”, spune președintele InfoCons.

Mierlea susține că Docan reprezintă 15.000 de asociațiile la nivelul întregii țări, număr în care sunt incluse și asociațiile de locatari care “sunt considerate asociații de consumatori pentru că reprezintă persoane fizice”. Astfel, consideră că reprezentativitatea este de partea sa.

Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) și Asociația Parakletos, condusă de avocatul Gheroghe Piperea, asociații care s-au implicat în ultimii ani în favoarea clienților băncilor, prin negocieri cu băncile, respectiv în procese civile, l-au susținut pe Costel Stanciu.

APC, asociația lui Stanciu, a încercat anul trecut, fără succes, să determine ANPC să dispună încetarea practicilor comerciale a mai multor bănci, după reclamații venite de la consumatori.

Stanciu, care a contestat și alegerea lui Vișoianu, susține că o confederație este mai reprezentativă decât federația lui Mierlea.

Ambii cred că CSALB ar trebui să ia o decizie în privința membrului numit.

Stanciu susține că ANPC, autoritate guvernamentală, nu are vreun prerogativ pentru a interveni în această alegere care ține de societatea civilă. "CSALB să emită o decizie pe care asociațiile care se consideră nedreptățite să o poată ataca în instanță", spune Stanciu.

Pe de altă parte, Mierlea consideră că prerogativele CSALB ar trebui să treacă în subordinea ANPC. El susține că Docan este recomandat de experiența în domeniul protecției consumatorilor și de faptul că a fost judecător.

Dan Docan conduce Asociația Română pentru Combaterea Contrafacerilor, care se oferă să monitorizeze piața sau să facă lobby pentru firmele cu care încheie parteneriate. Anul trecut, asociația lui Docan n-a avut venituri și a înregistrat cheltuieli de circa 2.000 de lei.

Presa a mai scris despre Docan că face parte din masonerie. Vișoianu, fost consilier al lui Ponta, făcea, de asemenea parte din masonerie.

CSALB este finanțat de către bănci și conciliatorii care se implică în soluționarea cazului au reușit să închidă cu succes doar 21 de dosare în ultimele opt luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
csalb
dan docan
corneliu visoianu
costel stanciu
sorin mierlea