Erste a revizuit în sus prognoza de creștere economică a României în 2017, la 5,1%

Erste a revizuit în sus prognoza de creștere economică a României în 2017, la 5,1%
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 12 iun 2017

Erste Group vede o creștere economică de 5,1% în 2017, foarte apropiată de estimările Guvernului, și 3,9% în 2018, față de 4,3%, respectiv 2,8% anterior. Reevaluarea vine după rezultatele statistice bune ale economiei din primul trimestru. Consumul va fi principalul motor de creștere, însă vor fi contribuții și din alte zone, inclusiv din producția industrială, arată analiștii Erste.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Statistica a confirmat datele semnal privind creșterea economică de 5,7% în primul trimestru din acest an, cel mai ridicat ritm din Uniunea Europeană. Industria, vânzările retail și sectorul IT au avut cea mai mare contribuție la avansul economic.

“Politica fiscală relaxată a guvernului, alături de cererea din zona euro alimentează creșterea ciclică a economiei românești. Indicatorii sentimentului economic sunt la valori record, în timp ce dovezile anecdotice din mediul de afaceri local arată că multe sectoare beneficiază de cea mai bună situație de după 2007-2008. Totuși, riscurile nu ar trebui trecute cu vederea și vedem o scădere a ritmului de creștere anul viitor ca urmare să scăderii tracțiunii politicii fiscale”, se arată în raportul Erste.

Vânzările din retail și serviciile vor fi principalii contributori la creșterea produsului intern brut în acest an, ca urmare a politicii fiscale expansive, potrivit Erste.

Dincolo de creșterile salariale din sectorul public, câțiva salariați din mediul privat văd de asemenea creșteri de lefuri, notează analiștii grupului austriac.

Miliardarul american Jim Rogers: vine cea mai mare criză economică. Vor fi țări în faliment, bănci, spitale și universități închise CITEȘTE ȘI Miliardarul american Jim Rogers: vine cea mai mare criză economică. Vor fi țări în faliment, bănci, spitale și universități închise

BNR va păstra dobânda cheie la 1,75% inclusiv în 2018, în condițiile în care creditul retail crește rapid, alimentat de dobânzile reduse și de programul Prima Casă, arată raportul semnat de analiștii Dumitru Dulgheru și Eugen Sinca.

Leul se va deprecia ușor în trimestrele următoare, ca urmare a riscurilor legate de deficitul bugetar și creșterea deficitului de cont curent, potrivit analiștilor, care văd euro la 4,62 lei la finele lui 2017.

“Prognoza noastră presupune că BNR va fi cumva mai puțin doritoare să lupte împotriva unei deprecieri de 2-3%, contrar mantrei curente a leului stabil, de aceea vedem riscuri în partea de jos a prognozei”, scriu analiștii Erste.

Guvernul și-a bazat bugetul pe o creștere economică de 5,2% și un deficit bugetar de 3%, la limita de deficit excesiv.
Economiștii băncilor priveau cu scepticism, la începutul anului, prognoza de bază a guvernului și considerau că vor fi necesare tăieri de cheltuieli pe partea de investiții pentru a ține în frâu deficitul bugetului.

viewscnt
Afla mai multe despre
crestere economica
deficit bugetar
erste group