Erste: Noua taxă bancară și semnalele contradictorii transmise de mediul politic au crescut complexitatea politicii monetare. BNR s-ar putea afla în poziția de a se adapta la scopuri contradictorii

Erste: Noua taxă bancară și semnalele contradictorii transmise de mediul politic au crescut complexitatea politicii monetare. BNR s-ar putea afla în poziția de a se adapta la scopuri contradictorii
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 8 feb 2019

Banca Națională a României (BNR) va menține dobânda cheie la nivelul de 2,5% pe tot parcursul anului acesta, în contextul incertitudinilor fiscale în creștere și al unor presiuni inflaționiste limitate, potrivit grupului austriac Erste, acționarul majoritar al BCR.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Noua taxă bancară legată de ROBOR, anunțată de Guvern în decembrie, și semnalele contradictorii transmise de mediul politic, au crescut complexitatea cadrului politicii monetare. În viitor, BNR s-ar putea găsi în poziția de a se adapta la ținte contradictorii, și anume lupta cu potențialele presiuni inflaționiste prin dobânzi mai mari și menținerea stabilității sectorului bancar, care ar putea fi incompatibilă cu dobânzile mai mari din cauza poverii taxei. Din fericire, presiunile inflaționiste s-au redus în ultimele luni, după ce inflația a intrat în intrevalul țintă la finele lui 2018", notează analiștii Erste.

Astfel, Erste anticipează că inflația va rămâne între 3% și 3,5% în prima jumătate a anului , atât timp cât nu vor exista șocuri puternice pe partea de ofertă.

CONFIRMARE Grupul israelian AFI Europe refinanțează cu până la 300 milioane euro mall-ului AFI Cotroceni, cel mai mare din România. Unul din cele mai mari împrumuturi obținute de un jucător din piața imobiliară locală CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Grupul israelian AFI Europe refinanțează cu până la 300 milioane euro mall-ului AFI Cotroceni, cel mai mare din România. Unul din cele mai mari împrumuturi obținute de un jucător din piața imobiliară locală

Declarațiile recente ale ministrului de Finanțe, potrivit cărora bufferul de valută va fi folosit pentru a acoperi nevoile de finanțare în prima parte a anului ar putea însemna că BNR va vinde euro pentru Ministerul de Finanțe, depinzând de condițiile de lichiditate de pe piață, pentru a evita o creștere accentuată a dobânzilor din piață. Acest lucru ar trebui să limiteze deprecierea leului, înlăturând, totodată, nevoia de a majora dobânda cheie pentru a susține moneda națională, notează Erste.

Consiliul de Administrație al BNR a menținut ieri rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an. Neschimbate au rămas și dobânzile pentru facilitatea de depozit, la 1,5%, și pentru cea de creditare (3,5%), precum și nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obilgatorii aplicabile pasivelor în lei și valută ale băncilor. 

viewscnt
Afla mai multe despre
erste
dobanda cheie
dobanzi
politica monetara
bnr