Mai multe grupuri de companii cu activități în România au în prezent în derulare, din postura de debitoare, linii și facilități de credit contractate de la subsidiare occidentale ale celor mai mari bănci din Federația Rusă, Sberbank și VTB Bank, ambele controlate de statul rus și supuse sancțiunilor economice internaționale după invazia asupra Ucrainei ordonată de Kremlin, împrumuturi pentru care au depus ca garanții și active românești, potrivit datelor furnizate de Registrul Național de Publicitate Mobiliară (RNPM) și termene.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Lista nu are pretenția de a fi exhaustivă.
Contactate, doar trei dintre companiile debitoare la Sberbank sau VTB Bank au răspuns întrebărilor Profit.ro.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum
VTB Bank a fost eliminată pe 12 martie din platforma interbancară SWIFT, principalul sistem global de mesagerie electronică securizată care permite plăți interbancare între instituții din întreaga lume, ca urmare a sancțiunilor impuse de UE după agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Excluderea din SWIFT, considerată o opțiune "nucleară", face extrem de dificile, dacă nu imposibile, plățile dinspre și înspre VTB Bank. Potrivit Financial Times, din cauza sancțiunilor, VTB Bank se pregătește să-și întrerupă operațiunile din Europa. De asemenea, Reuters și Bloomberg au scris că Autoritatea germană de Supraveghere a Industriei Financiare, BaFin, se pregătește pentru eventualitatea închiderii VTB Bank (Europe) SE.
Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, a scăpat la limită de eliminarea din SWIFT, grație faptului că prin aceasta se derulează numeroase tranzacții de cumpărare de țiței și gaze, domeniu exceptat de UE de la sancțiuni din cauza dependenței Europei de hidrocarburile rusești. Însă din cauza celorlalte sancțiuni care i-au fost impuse, printre care blocarea posibilității de a se finanța de pe marile piețe occidentale, Sberbank a anunțat că se retrage din Europa, confruntându-se cu ieșiri "imense" de fonduri, iar filiala sa austriacă a intrat în faliment.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Chiar dacă dobânzile ar crește cu 1%, bursele pot să reziste. Teama principală nu provine din dobânziPe de altă parte, Sberbank susține că filiala sa din Elveția funcționează normal, nefiind parte a grupului european supus sancțiunilor. Aceasta are circa 250 de clienți corporativi, în special din sectorul materiilor prime. Cu toate acestea, Autoritatea de Supraveghere a Pieței Financiare din Elveția a anunțat recent că a impus băncii să stopeze plățile și tranzacțiile timp de 2 luni, din cauza riscului ca aceasta să intre în criză de lichidități, precizând totodată că filiala elvețiană a Sberbank a decis ca, deocamdată, să nu contracteze clienți și operațiuni noi.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV (Re)Descoperă România - Alexandru Mihai, Managing Partner Nordis Group: Oamenii și-au dat seama că, în vremuri tulburi, este bine să faci investiții. Investițiile imobiliare - cea mai bună și ușoară modalitate de securizare a banilorCel mai sonor nume de pe listă este cel al gigantului petrolier de stat al Kazahstanului, KazMunayGas. Divizia elvețiană de trading de țiței și produse petroliere a acestuia, KazMunayGas Trading AG, a încheiat în noiembrie 2019 un contract de facilitate de credit pentru comerț cu mărfuri în valoare de 50 milioane dolari cu Sberbank (Switzerland) AG.
În septembrie 2021, pentru garantarea creditului, KazMunayGas Trading AG a ipotecat în favoarea brațului elvețian al băncii ruse de stat toate creanțele rezultate din contractele încheiate cu compania din România Rompetrol Rafinare SA (RRC), operatorul rafinăriei Petromidia, controlată de KazMunayGas prin KMG International.
CITEȘTE ȘI Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei aniEste vorba, mai precis, de "toate contractele încheiate de KazMunayGas Trading AG, în calitate de creditor, cu Rompetrol Rafinare SA, în calitate de debitor, având ca obiect furnizările/livrările de bunuri finanțate de Sberbank în conformitate cu contractul de împrumut (...), precum și toate contractele viitoare încheiate cu Rompetrol Rafinare SA având ca obiect furnizările/livrările de bunuri finanțate de Sberbank în conformitate cu contractul de împrumut (...)", potrivit RNPM. Avizul de ipotecă mobiliară expiră în octombrie 2026.
"Parte a grupului KMG International, KMG Trading Elveția a avut în trecut acces la o linie de finanțare comercială acordată de filiala elvețiană a Sberbank, finanțare care a acoperit unele achiziții și livrări de materii prime și semifabricate către Rompetrol Rafinare. De la finele lui 2021, gradul de utilizare a creditului este zero, deci practic și pe toată perioada anului 2022 utilizarea acestuia a fost zero. Această sumă nu este considerată semnificativă pentru fluxul de numerar al grupului KMGI și, în consecință, nici pentru fluxul de numerar al Rompetrol Rafinare sau al grupului KMGI. În plus, cele două entități/filiale sunt înregistrate și respectă legislația Elveției, dar și pe cea internațională privind activitățile de comerț.
KMG International desfășoară în România și pe plan internațional relații comerciale cu 12 instituții financiare pentru finanțarea și susținerea activităților curente, în cele 11 țări în care este prezent. Precizăm că grupul respectă sancțiunile impuse la nivel internațional și va respecta și eventualele sancțiuni suplimentare care ar putea fi aplicate", au transmis, pentru Profit.ro, reprezentanții KMG International.
Potrivit raportărilor RRC către Bursa de Valori București, Petromidia cumpără materii prime de la KazMunayGas Trading AG și îi vinde produse petroliere, cele două companii realizând împreună și operațiuni de hedging față de volatilitatea prețurilor. La 30.09.2021, în baza tuturor acestor tranzacții, RRC avea datorii de circa 764 milioane dolari față de KazMunayGas Trading AG, precum și creanțe de 31,5 milioane dolari.
CITEȘTE ȘI Italia va limita utilizarea programelor antivirus marca Kaspersky în sectorul publicÎn 2017, grupul leton Food Union, controlat de omul de afaceri rus Andrey Beskhmelnitsky și care deține în România producătorul de înghețată Alpin 57 Lux SRL din Sebeș, județul Alba, a contractat o facilitate de credit de la mai multe bănci, printre care VTB Bank (Europe) SE, cu care a garantat inclusiv cu acțiunile deținute la compania românească. Facilitatea de credit prevede obligații de plată în sumă maximă de 450 milioane euro, iar garanția este valabilă până în mai 2026. Food Union are venituri anuale de circa 280 milioane euro.
Food Union a preluat în 2016 o cotă de 70% din capitalul firmei românești care a lansat brandurile de înghețată Polar, Autentic și Fulg de Nea de la soții Ioan și Paraschiva Istrate, care ulterior au ieșit din societate, cedându-și integral participațiile grupului leton.
"Pe baza informațiilor obținute de la VTB Bank (Europe) SE și a analizei juridice efectuate de Food Union Group, VTB Bank (Europe) SE nu este subiect al sancțiunilor Comisiei Europene (este subiect al sancțiunilor SUA și UK). În consecință, Food Union Group continuă în prezent cooperarea cu VTB Bank (Europe) SE în condiții normale. VTB Bank (Europe) SE este aranjor și agent de securitizare al facilităților de creditare utilizate de companiile Food Union Group.
În scopul efectuării tranzacțiilor bancare, Food Union Group folosește serviciile unor parteneri bancari locali și, în plus, și-a asigurat mai multe aranjamente de finanțare locale. Food Union Group și subsidiarele sale, inclusiv Alpin 57 Lux SRL din România, nu întâmpină niciun fel de problemă de lichiditate și niciun fel de problemă operațională cu plățile. Cu toate acestea, situația rămâne foarte fluidă și o monitorizăm îndeaproape. Food Union Group este pregătită pentru orice evoluție posibilă a situației, inclusiv pentru eventualitatea de a fi nevoită să refinanțeze partea din credit contractată de la VTB Bank (Europe) SE", a declarat, pentru Profit.ro, CEO-ul Food Union Group, Artūrs Čirjevskis.
CITEȘTE ȘI Guvernul a adoptat noua OUG anti-scumpiri la energie și gaze. Cât veți plătiUn alt nume cu rezonanță este cel al grupului agribusiness înregistrat în Elveția Trans-Oil, fondat, controlat și condus de omul de afaceri georgian Vaja Jhashi, cu activități în primul rând în Republica Moldova și spațiul ex-sovietic, dar și în România, unde deține o fabrică de ulei vegetal la Țăndărei și un business de trading și export de cereale.
Grupul a contractat în 2017 un credit de 50 milioane dolari de la Sberbank (Switzerland) AG, pentru care a garantat inclusiv cu stocurile de semințe, cereale și ulei deținute în mai multe depozite din România. Ipotecile constituite pentru garantarea împrumutului expiră în 2026 și 2027. Potrivit celor mai recente date publice disponibile, cele două companii ale Trans-Oil din România, Global Grain International și HeliosAgri International, au terminat anul 2020 cu profituri nete de 8,52 milioane lei, respectiv 790.000 lei, la rulaje de 268 și 68 milioane lei.
CITEȘTE ȘI România a câștigat un proces la ICSID pentru proiectul imobiliar BăneasaÎn 2017, grupul Ritzio Entertainment al miliardarului rus Oleg Boyko, prezent pe piața de gambling din România cu cazinourile Fortuna Palace și sălile de jocuri Milion, a contractat o facilitate de credit de la VTB Bank (Europe) SE, pentru care a garantat și cu portofoliul de aparate de joc din România. Obligația de plată pentru care a fost constituită garanția se ridică la 48,75 milioane euro, aceasta fiind valabilă până în noiembrie 2025.
Principala firmă prin care Ritzio activează în România, Intergame Select SRL, a terminat anul 2020 cu profit net de 23,5 milioane lei, la o cifră de afaceri de peste 153 milioane lei. Grupul lui Boyko, supranumit "regele sloturilor", a început să se concentreze pe business-ul de gambling din Europa după ce a fost nevoit să își închidă cazinourile din Rusia, ca urmare a interzicerii jocurilor de noroc de către Vladimir Putin începând din iulie 2009.
CITEȘTE ȘI Apple nu va vinde în Rusia noul iPhone SE și alte dispozitive lansate în această primăvarăStudio Moderna, companie de retail omnichannel ce deține brandurile brandurile Dormeo, Delimano, Walkmaxx, Top Shop, Rovus si Wellneo și operează o rețea de 42 de magazine în România, business cu rulaj anual de peste 200 milioane lei controlat de investitori sloveni, a contractat în 2017, alături de compania-mamă, un credit de 60 milioane euro de la VTB Bank (Europe) SE, pentru care s-a garantat și cu ipotecă pe conturile firmei românești. Garanția este valabilă până în 2026.
În 2014, producătorii de energie regenerabilă Solar Electric Frăsinet și Solar Electric Mostiștea, care operează două parcuri fotovoltaice în România, de 8,3 și 4,6 MW, au accesat o facilitate de credit de 20 milioane euro de la sucursala din Viena a VTB Bank (Europe) SE, pentru care au garantat inclusiv cu vânzările viitoare de certificate verzi primite ca subvenție în baza legislației românești. Garanțiile sunt valabile până în februarie 2026. Cele două firme sunt controlate de compania austriacă Kraftfeld Solar GmbH.
"Sancțiunile nu afectează deocamdată în niciun fel derularea creditului", au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții firmei austriece.
CITEȘTE ȘI Fostul premier bulgar Boiko Borisov, reținut într-un dosar privind deturnarea de fonduri UE. După ce Kovesi a fost în BulgariaProducătorul de țevi TMK Artrom Slatina, controlat indirect până nu demult de miliardarul rus Dmitri Pumpianski, recent inclus de UE pe lista antreprenorilor ruși sancționați, a avut aprobată oficial de către acționari, ca parte a plafonului de împrumuturi pentru exercițiul financiar 2021, o facilitate de credit reînnoibil în valoare totală de 40 milioane euro de la VTB Bank (Europe) SE, "cu scadența finală la 16.04.2022 (…), revizuibil anual pentru: a) scopuri corporative generale ale împrumutatului; b) finanțarea nevoilor de capital de lucru ale împrumutatului; c) refinanțarea datoriilor existente ale împrumutatului; d) operațiunile de finanțare comercială ale împrumutatului".
Din cauza sancțiunilor, plata salariilor celor 2.400 de angajați ai TMK-Artrom a fost întârziată, ca urmare a blocării conturilor companiei. TMK Artrom Slatina, delistată de la BVB în 2020, a terminat anul respectiv cu pierderi de aproape 80 milioane lei, la un rulaj de peste 1 miliard de lei.
Recent, ANAF a emis ordin de înghețare a fondurilor și resurselor economice ale TMK Artrom, însă cu derogare pentru efectuarea de plăți esențiale pentru continuarea activității comerciale a societății, respectiv plata drepturilor salariale ale angajaților, precum și plățile către furnizori și instituții de credit.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT Fiscul a blocat conturile reprezentanței din România a AeroflotCel mai recent, în ianuarie anul acesta, mai multe entități din grupul de firme LHEL controlat de unul dintre cei mai importanți investitori din Brașov, omul de afaceri israelian Maor Zinger, care deține printre altele centrul comercial Brintex din municipiu, au contractat un credit de 16 milioane euro, pentru care VTB Bank (Europe) SE este agent de garantare.
Firma Complex Comercial Brintex SRL din grup a ipotecat în favoarea băncii ruse de stat, printre altele, creanțele rezultate din contractele cu chiriașii Complexului. Ipoteca este valabilă până în ianuarie 2027.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Indotek, deținut de unul dintre cei mai bogați unguri, semnează o nouă tranzacție în România. Cumpără clădirea de birouri One Victoriei Center de la Omer Susli și Ionuț DumitrescuÎn 2018, VTB Bank (Europe) SE s-a numărat, alături de Credit Suisse, printre finanțatorii tranzacției prin care compania Chimcomplex a omului de afaceri Ștefan Vuza, operatorul combinatului chimic omonim, a preluat principalele active ale Oltchim, contra sumei de 127 milioane euro. Chimcomplex a refinanțat creditele contractate în 2018 în acest scop în toamna anului trecut, cu împrumuturi noi luate de la CEC Bank și Alpha Bank.
De asemenea, producătorul de energie regenerabilă Sun Engineering SRL, controlat de firma slovacă PV Shift și care operează un parc fotovoltaic de 2,8 MW la Tărtășești, județul Dâmbovița, a contractat în 2013 un credit de la divizia slovacă a Sberbank, Sberbank Slovensko AS, care prevede obligații de plată totale de 4,8 milioane euro. Firma a garantat cu ipoteci pe părțile sociale și pe dividende, valabile până în aprilie 2025. În 2016, Sberbank Slovensko AS a fost preluată de către grupul slovac de asset management Penta Investments, astfel că banca nu se mai află în vizorul sancțiunilor UE.