EXCLUSIV Pandemia a pus pauză vânzării Garanti BBVA România

EXCLUSIV Pandemia a pus pauză vânzării Garanti BBVA România
scris 25 iun 2020

Procesul de vânzare a Garanti BBVA România a fost suspendat pe fondul pandemiei COVID 19, au declarat pentru Profit.ro surse din piața bancară. OTP Bank și Intesa SanPaolo sunt interesate de achiziția băncii controlate de grupul spaniol BBVA.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

BBVA a scos la vânzare Garanti România încă de anul trecut, iar în cursa de achiziție, înainte de declanșarea pandemiei COVID 19 și a instituirii stării de urgență la nivel național, rămăseseră OTP Bank România și Intesa SanPaolo România. OTP și Intesa SanPaolo au depus oferte apropiate ca valoare, după cum Profit.ro a scris anterior.

INTERVIU Andreea Niculae, Accenture România: “De departe, cel mai mare și mai complex impact al COVID-19 pentru bănci va fi asupra managementul creditării” CITEȘTE ȘI INTERVIU Andreea Niculae, Accenture România: “De departe, cel mai mare și mai complex impact al COVID-19 pentru bănci va fi asupra managementul creditării”

Procesul de achiziție a fost, însă, acum suspendat, pe fondul pandemiei, au declarat pentru Profit.ro surse din piața bancară.

Reprezentanții Garanti și Intesa nu au răspuns solicitării Profit.ro de a comenta informația. La rândul său, OTP Bank a transmis că prioritatea băncii este creșterea organică și că dacă există oportunități de achiziții în piață, le va analiza.

Cum va fi relansată economia, puternic afectată după criza COVID-19, și ce se va întâmpla pe piața bancară, precum și cu fondurile de investiții și cele de pensii, bursa și societățile de asigurări va fi anunțat de cei mai importanți jucători în domeniu la Videoconferința - 
Profit.ro Financial Forum 

„Finanțăm repornirea economiei“. Detalii pot fi aflate AICI

Garanti BBVA, care și-a schimbat denumirea din Garanti Bank anul trecut, ocupa la finele anului 2018 locul 10 după active, cu un volum de 10,3 miliarde de lei și o cotă de piață de 2,27%. OTP avea la aceeași dată active de 11,1 miliarde de lei și o cotă de 2,45%, ceea ce o plasa pe locul 9, în timp ce Intesa SanPaolo avea active de circa 5,7 miliarde de lei și o cotă de 1,26%, fiind pe locul 15.

INTERVIU Mihai Iordan, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Mihai Iordan, despre premium în business

Garanti România este deținută de Garanti BBVA Turcia, printr-o companie din Olanda. Banca turcească este deținută la rândul ei de Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), unul dintre cele mai mari grupuri financiare din lume, cu afaceri în principal în Spania și America Latină.

Intesa SanPolo este a doua cea mai mare bancă după active din Italia și unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa, în timp ce OTP Bank este cea mai importantă bancă din Ungaria și în ultimii ani s-a extins în Europa Centrală și de Est prin diverse achiziții.

În 2018, OTP a vrut să cumpere Banca Românească, însă tranzacția a fost respinsă de către BNR, cum a anunțat atunci în premieră Profit.ro.

OTP a cumpărat Millennium Bank România în 2015.

EXCLUSIV Guvernul pregătește un “bailout” de 1 miliard lei pentru trei asigurători de credit comercial. Taxele contribuabililor vor plăti daune în locul reasigurătorilor străini CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul pregătește un “bailout” de 1 miliard lei pentru trei asigurători de credit comercial. Taxele contribuabililor vor plăti daune în locul reasigurătorilor străini

BBVA nu este forțată financiar să vândă subsidiara din România, în condițiile în care Garanti este o bancă profitabilă. La jumătatea anului trecut raporta un profit de 78 de milioane de lei, în timp ce pe întreg anul 2018 profitul a fost de 136 de milioane de lei.

Economia este așteptată să fie afectată semnificativ de efectele pandemiei COVID 19, astfel că și sectorul bancar va fi lovit. Băncile sunt scutite de obligația de a face provizioane pentru restructurările făcute ca urmare a coronavirusului, însă clienții deja arată dificultăți financiare, în condițiile în care mai bine de unul din cinci debitori a amânat plata ratelor.

Videoconferinta, transmisă în direct și la Profit TV, este organizată cu sprijinul: Alpha Bank, Bursa de Valori București, CEC Bank, Depozitarul Central, Fan Courier, Groupama Asigurari, ING Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, Roca Investments, Sif Banat-Crisana și Sif Muntenia.

viewscnt
Afla mai multe despre
garanti bbva
garanti bank
otp bank
intesa sanpaolo