EXCLUSIV Sistemul bancar a făcut un profit net record de 1,2 miliarde de lei în primul trimestru

EXCLUSIV Sistemul bancar a făcut un profit net record de 1,2 miliarde de lei în primul trimestru
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 5 mai 2017

Băncile din România au adunat profituri nete de 1,23 de miliarde de lei în primele trei luni ale anului, nivel record pentru anii de după criză și în creștere cu 5,3% față de suma raportată în primul trimestru din anul trecut, în condițiile în care afacerile sunt în creștere.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Băncile continuă să-și îmbunătățească profitabilitatea, cu un avans de 62 de milioane de lei la rezultatul din perioada ianuarie-martie 2017 față de aceeași perioadă din 2016 și cu 413 milioane de lei față de trimestrul I din 2015, potrivit datelor preliminare raportate la BNR de cele 36 de bănci din piața românească.

Rezultatul net din 2015 a fost cel mai ridicat de după criză, la 4,4 miliarde de lei, umflat de tranzacția Banca Transilvania – Volksbank. În 2016 instituțiile de credit au făcut profit de 4,25 de miliarde de lei. În 2010, 2011, 2012 și 2014 băncile au fost pe o pierdere netă cumulată de 8,3 miliarde de lei.

Retragerile de numerar de la bănci în România și UE devin gratuite pentru conturile de bază, potrivit unui proiect al ANPC CITEȘTE ȘI Retragerile de numerar de la bănci în România și UE devin gratuite pentru conturile de bază, potrivit unui proiect al ANPC

Banca Transilvania, a doua bancă după active, și-a crescut profitabilitatea cu 7,7% la aproximativ 246 de milioane de lei în primul trimestru din 2017 față de primele trei luni din 2016.

EXCLUSIV Sistemul bancar a făcut un profit net record de 1,2 miliarde de lei în primul trimestru

BRD-Groupe Société Générale, locul trei după active, a raportat un profit net de 307 milioane de lei în primul trimestru, în creștere de aproape patru ori de la nivelul de circa 63 de milioane de lei înregistrat în aceeași perioadă de anul trecut.

BCR, cea mai mare bancă din sistem, parte a grupului austriac Erste, va raporta rezultatele financiare pe 5 mai. Raiffeisen Bank și UniCredit, următoarele bănci în clasamentul după active, vor afișa rezultatele pe 10, respectiv 17 mai.

Rata creditelor neperformante pe sistem a scăzut la 9,34% în martie, cu mai bine de 4 puncte procentuale față de anul anterior, în condițiile în care volumul de credite restante a scăzut cu peste 7,7 miliarde de lei la 13 miliarde de lei. Aproape jumătate din aceste împrumuturi sunt contractate de firme aflate în insolvență.

La sfârșitul anului 2014, circa o cincime din expunerea băncilor era considerată neperformantă, potrivit definiției Autorității Bancare Europene. Gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante a scăzut de la 58,2% în martie 2016 la 56,8% în martie 2017.

Băncile și-au sporit activele nete cu 23,5 miliarde de lei față de martie 2016 la 393,7 miliarde de lei. Circa 13 miliarde de lei au mers către credite, restul sumelor fiind aferente achizițiilor de titluri de stat, respectiv creșterea numerarului.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit banci trimestrul 1 2017
profit sistem bancar
profituri banci
profitabilitate banci
profit banci 2017