EximBank devine bancă universală. Va furniza servicii și populației, în contextul achiziției Banca Românească - proiect Finanțe

EximBank devine bancă universală. Va furniza servicii și populației, în contextul achiziției Banca Românească - proiect Finanțe
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 3 sep 2019

EximBank, bancă de stat care în prezent nu are legătură cu afacerile de retail, va deveni o bancă universală, urmând să asigure servicii și pentru populație, prevede un proiect de ordonanță de urgență a Ministerului Finanțelor. Măsura vine în contextul în care Eximbank a anunțat, în iunie, că a semnat cu National Bank of Greece (NBG) contractul pentru Banca Românească, preluând astfel subsidiara bancară a NGB din România. Preluarea și continuarea activității Banca Românească, o bancă universală, necesita extinderea activităților EximBank.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Proiectul de ordonanță propune 

  • Modificarea cadrului legal privind activitățile posibil a fi desfășurate de EximBank, respectiv adăugarea activităților desfășurate în nume și cont propriu destinate persoanelor fizice, în limita autorizației acordate de către BNR.
  • Modificarea structurii de conducere a Eximbank - va fi condusă de un consiliu de administrație numit de adunarea generala a acționarilor, format din 7 membri din care 4 administratori neexecutivi și 3 administratori executivi, respectiv președintele executiv și doi vicepreședinți executivi ai băncii. Președintele consiliului de administrație va fi desemnat de către adunarea generală ordinară a acționarilor dintre membrii neexecutivi independenți.
  • Modificările legislației bancare impun ca structura conducerii EximBank sa fie modificata pentru a asigura conformitatea cu reglementările in vigoare, unde se stipulează faptul ca președintele executiv al băncii nu poate deține poziția de președinte al consiliului de administrație.
  • Completarea cadrului legal privind sursele de alimentare a fondurilor constituite la dispoziția EximBank prevăzute la art.10 din Legea 96/2000, respectiv a art.11 alin.(1) din Legea nr. 96/2000 privind organizarea și funcționarea Băncii de Export-Import a României EXIMBANK-S.A., republicată, în sensul că Eximbank S.A. poate finanța fondurile prevăzute la art. 10.

Ca urmare a preluării Băncii Românești, cota de piață a EximBank va crește la aproximativ 3%, ceea ce va conduce la o situare a băncii în top 10 instituții financiar-bancare din România.

Detalii despre preluarea Banca Românească de către EximBank puteți găsi aici.

viewscnt
Afla mai multe despre
eximbank
ministerul finanțelor
banca românească