Fed va plăti anul viitor dobânzi de peste 12 mld. dolari pentru depozitele băncilor comerciale

Fed va plăti anul viitor dobânzi de peste 12 mld. dolari pentru depozitele băncilor comerciale
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 26 dec 2015

Rezerva Federală (Fed) din SUA va plăti în 2016 dobânzi de cel puțin 12,2 miliarde de dolari pentru a încuraja băncile locale și străine să își păstreze banii în depozitele sale și a evita pătrunderea unui aflux masiv de lichiditate în economie. Dacă banca centrală americană va urma traiectoria anticipată de analiști pentru anul viitor și va majora dobânda cheie până la 1,4-1,5%, dobânzile pentru capitalul și rezervele depozitate de băncile comerciale aproape se vor dubla și vor atinge 23,1 miliarde de dolari.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În perioada 2008-2015, Fed a cumpărat obligațiuni în valoare de peste 4.000 miliarde de dolari pentru a sprijini creșterea economică. Ca să prevină excesul de lichiditate care s-ar crea în urma intrării acestor fonduri în economie, Fed plătește o dobândă de 0,5% pentru depozitele băncilor, peste ratele practicate în piață. Spre comparație, Banca Centrală Europeană penalizează băncile cu 0,3% pe an pentru depozitele constituite la aceasta, mutare menită să stimuleze creditarea în zona euro.

În prezent, depozitele băncilor comerciale la Fed totalizează 2.500 miliarde de dolari, pentru care Fed plătește dobânzi de 34,5 milioane de dolari pe zi, potrivit Yahoo! Finance. Fed a majorat, în luna decembrie, dobânda de referință cu 0,25 puncte procentuale, până la 0,25-0,5%, după o perioadă de aproape șapte ani în care dobânzile au fost menținute aproape de zero.

Analiștii estimează că dobânda cheie va crește pe parcursul anului viitor în patru etape, cu un punct procentual, astfel că plățile zilnice pentru banii depozitați de bănci ar atinge 103,6 milioane de dolari la finalul anului 2016. În total, băncile americane și străine ar primi anul viitor dobânzi de la Fed de 23,1 miliarde de dolari, la care s-ar putea adăuga plăți pentru participarea la operațiunile reverse repo de peste 1 miliard de dolari.

Dobânda actuală pentru operațiunile reverse repo, prin care Fed absoarbe lichiditatea din piață, se situează la 0,25% pe an. Începând cu 16 decembrie, când banca centrală americană a majorat dobânzile de referință, media zilnică a operațiunilor reverse repo a fost de 154 miliarde de dolari, în timp ce plățile către băncile și fondurile de investiții participante au atins 1,06 milioane dolari pe zi.

viewscnt
Afla mai multe despre
fed
rezerva federala
dobanzi
depozite