Finanțele au ieșit să împrumute cu două emisiuni de titluri de stat- una a avut succes, a doua nu. Statul refuză dobânzile pe care le consideră prea mari

Finanțele au ieșit să împrumute cu două emisiuni de titluri de stat- una a avut succes, a doua nu. Statul refuză dobânzile pe care le consideră prea mari
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 14 feb 2019

Ministerul Finanțelor a ieșit azi să se împrumute cu două emisiuni de titluri de stat, prin care intenționa orientativ să atragă 600 de milioane de lei. În timp ce una dintre emisiuni a generat interes și statul a vândut titluri cu mai mult de jumătate peste suma planificată, la a doua a respins toate ofertele din cauza dobânzilor cerute de bănci și investitori, pe care le-a considerat neatractive.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, pentru o emisiune cu maturitate reziduală de 5 ani și 4 luni, Finanțele au anunțat vânzarea de titluri de stat în valoare de 200 de milioane de lei, au primit de la bănci oferte de 730,2 milioane de lei, ceea ce înseamnă o cerere foarte ridicată, și au vândut în final titluri de 320 de milioane de lei, cu 60% peste ținta inițială.

Costul de împrumut a fost, de asemenea, unul bun, de 4,29% pe an, în scădere de la 4,73% pe an pe aceeași maturitate la finele lunii ianuarie. Vineri, statul urmează să ofere băncilor titluri de 30 de milioane de lei la dobânda stabilită azi, printr-o sesiune necompetitivă de alocare. Având în vedere cererea ridicată înregistrată acum, alocarea de vineri va avea, probabil, succes.

Cea de-a doua licitație de azi a Finanțelor nu a mers, însă, la fel de bine.

Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la cel mai mare nivel din ultimele două luni și jumătate CITEȘTE ȘI Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la cel mai mare nivel din ultimele două luni și jumătate

Guvernul a vrut să vândă titluri de 400 de milioane de lei cu maturitate de 11 luni, însă cererea din partea băncilor a fost slabă, de numai 337 milioane de lei. Finanțele au considerat costul de împrumut prea ridicat și au refuzat toate ofertele.

Finanțele împrumută puțin, piața rămâne volatilă

Pentru moment, Finanțele acționează cum a transmis ministrul de resort în urmă cu câteva săptămâni, anume că statul nu se va mai împrumuta decât la dobânzi care sunt considerate acceptabile, iar dacă nu le obține, se va finanța din rezerva valutară aflată la dispoziția Ministerului Finanțelor.

Emisiuni de obligațiuni în februarie

După eșecul din ianuarie, Ministerul Finanțelor a publicat pentru luna februarie un plan pentru împrumutul unei sume destul de mici. Astfel, statul a planificat să obțină 2,13 miliarde de lei de pe piața internă, din care 1,9 miliarde de lei la licitațiile principale și alte 225 milioane lei la sesiunile de alocare suplimentară. În ianuarie, Finanțele au țintit în jur de 3,8 miliarde de lei, dar au atras mai puțin de 2 miliarde de lei, în condițiile în care cererea nu a acoperit nici măcar suma ofertată de stat, iar dobânzile au crescut. Despre dificultățile cu care statul s-a împrumutat în ianuarie, Profit.ro a scris pe acest subiect aici.

Dată Maturitate
reziduală
Ținta de
împrumut
Cât a fost cererea Cât a atras Costul Cost la precedenta
emisiune cu
maturitate similara
7 februarie 2,7 ani 300+45 milioane lei 1,22 miliarde lei+300 milioane lei 654+45 milioane lei 4,04% 4,04%
11 februarie 7,2 ani 300+45 milioane lei 506,6+10 milioane lei 334,1+10 milioane lei 4,5% 4,51%
14 februarie 5,3 ani 200+30 milioane lei 730,2 milioane lei 320 milioane lei 4,29% 4,73%
14 februarie 11 luni 400 milioane lei 337 milioane lei - - 3,16%
18 februarie 10 ani 200+30 milioane lei - - - -
21 februarie 4,3 ani 300+45 milioane lei - - - -
25 februarie 12,6 ani 200+30 milioane lei - - - -
Total - 2,13 miliarde lei - 1,36 miliarde lei - -
Tăriceanu, despre taxa impusă băncilor: Se studiază o soluție alternativă pentru calcularea ROBOR. Taxa trebuie să pună presiune pe dobânzile la credite CITEȘTE ȘI Tăriceanu, despre taxa impusă băncilor: Se studiază o soluție alternativă pentru calcularea ROBOR. Taxa trebuie să pună presiune pe dobânzile la credite

Băncile au avut un apetit foarte redus să crediteze statul pe începutul acestui an, din cauza riscurilor generate de întârzierea proiectului de buget și a temerilor că Guvernul va depăși pentru 2018 obiectivul de deficit bugetar. Motivul principal al reticenței băncilor a fost, însă, introducerea taxei pe activele bancare, calculată în funcție de nivelul ROBOR, taxă care se aplică și titlurilor de stat. Cu alte cuvinte, băncile împrumutau bani statului, dar trebuiau să achite și o taxă pe aceste titluri.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat, săptămâna trecută, că a dat personal dispoziția ca MFP să nu împrumute nimic la cea mai recentă emisiune de titluri de stat, de lunea trecută, pentru care băncile oricum oferiseră doar o treime din suma dorită de finanțe și la dobânzi mari, susținând că are toate sumele necesare în trezorerie pentru finanțare pe minimum șase luni.

Împrumuturile de pe piețele externe

De pe piețele externe, statul a împrumutat anul trecut 3,75 miliarde de euro (17,42 miliarde lei) și 1,2 miliarde de dolari (4,9 miliarde lei). Cel mai recent, Finanțele au luat în octombrie 1,75 miliarde de euro, prin două emisiuni de eurobonduri, după 2 miliarde de euro în februarie, și 1,2 miliarde de dolari în iunie.

Euro a coborât. Aurul, la cel mai mare nivel din iulie 2016 CITEȘTE ȘI Euro a coborât. Aurul, la cel mai mare nivel din iulie 2016

În octombrie, România a împrumutat de pe piețele externe 1,75 miliarde de euro, prin două emisiuni de eurobonduri, mai puțin comparativ cu obiectivul de 2,5 miliarde de euro anunțat de Ministerul Finanțelor la declanșarea operațiunii.

Împrumuturile de la populație

Obiectivul Finanțelor de a se împrumuta direct de la populație, ocolind băncile, este unul logic, în contextul în care băncile împrumută statul chiar cu banii deponenților, adică inclusiv ai populației.

EXCLUSIV Țiriac a invocat \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Țiriac a invocat "drepturile omului" pentru a cere BNR daune morale de 2 milioane euro deoarece nu mai poate organiza turnee de tenis pe Arenele din Cotroceni

Nu există, însă, perspective ca populația să furnizeze sume mari de bani statului și să înlocuiască astfel băncile, după ce anul trecut, dintr-o țintă pentru aceste împrumuturi de 4 miliarde de lei, statul a putut obține doar circa 2 miliarde de lei.

Ministerul Finanțelor a anunțat că lansează, luni, trei noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației, cu scadențe la 2, 3 și 5 ani și dobânzi anuale de 4%, 4,5% și 5%, titlurile urmând să poată fi achiziționate până la 22 februarie. Instituția a precizat că emiterea titlurilor de stat pentru populație va continua pe parcursul anului 2019, în fiecare lună perioada de subscriere urmând să fie de trei săptămâni, iar maturitățile vor fi stabilite în funcție interesul manifestat de investitori.

Chiar dacă anul acesta ar obține mai mult, suma tot ar fi mică față de cât are statul nevoie să împrumute pe an. De exemplu, anul trecut, Guvernul a împrumutat aproximativ 68 de miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat și obligațiuni în valută. Suma aceasta nu include în jur de 2 miliarde de lei atrase de la populație și contractarea/trageri de împrumuturi de la instituțiile financiare internaționale. Necesarul brut de finanțare pentru 2018 era estimat la aproximativ 72 miliarde de lei, din care 28 de miliarde de lei reprezintă datorie nouă, estimată a fi contractată pentru acoperirea deficitului bugetar din acest an, iar restul împrumuturi pentru plata datoriilor vechi ajunse la scadență.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor