Finanțele ies astăzi să împrumute 700 milioane euro de la băncile locale

Finanțele ies astăzi să împrumute 700 milioane euro de la băncile locale
scris 27 oct 2020

Ministerul Finanțelor intenționează să împrumute astăzi 700 milioane de euro de pe piața locală, printr-o emisiune de obligațiuni cu scadența peste doi ani. Emisiunile de obligațiuni în euro pe piața internă sunt mai comparativ cu cele în lei, care au loc de obicei de două ori pe săptămână. Statul iese, de obicei, să se împrumute în euro de pe piața internă atunci când băncile locale dispun de sume semnificative în valută și își manifestă interesul de a credita statul.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Pentru octombrie, Finanțele au anunțat intenția de a atrage 5,06 miliarde de lei. Din calendar sunt respectate întotdeauna datele stabilite pentru licitație, însă sumele atrase sunt de multe ori diferite față de cele anunțate ca intenție, rezultatul depinzând de condițiile din piață.

FOTO Vila familiei Renner, fondatoare a fabricii de incălțăminte Clujana, de vânzare cu 1,2 milioane de euro CITEȘTE ȘI FOTO Vila familiei Renner, fondatoare a fabricii de incălțăminte Clujana, de vânzare cu 1,2 milioane de euro

Statul s-a mai împrumutat anul acesta de două ori în euro de la băncile de pe piața internă, în februarie, cu 150 de milioane de euro, și în august, cu 495,1 milioane de euro.

Împrumutul din februarie a reprezentat o premieră. Ministerul Finanțelor a împrumutat 150 de milioane de euro pe 5 luni, pentru prima dată la dobândă negativă, de -0,11% pe an.

Totodată, Finanțele s-au mai împrumutat în euro de pe piața internă și de la populație, cu 168,4 milioane euro în luna august.

Guvernul are de finanțat anul acesta un deficit bugetar record. La rectificarea bugetară din vară, deficitul (cash) a fost revizuit de la 73,4 miliarde lei la 91 miliarde lei, 8,6% din PIB. Dacă luăm în calcul și necesarul de refinanțare de 47,4 miliarde de lei din acest an, necesarul de împrumut al Guvernului se situează la 138,4 miliarde de lei, un record.

La finele lunii septembrie, totalul împrumuturilor Guvernului trecuse de 100 de miliarde de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor